28

‘Vrouw moet EU-president worden’

Neelie Kroes en andere machtige EU-vrouwen sturen open brief naar Financial Times

De eerste EU-president moet een vrouw worden evenals de eerste Hoge Vertegenwoordiger. Daarvoor pleiten drie van de machtigste EU-vrouwen, onder wie EU-commissaris voor Concurrentie Neelie Kroes, zondagavond in een ingezonden brief op de website van de Britse krant Financial Times.

Volgens de vrouwen, naast Kroes ook de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Margot Wallström, en Diana Wallis (vicevoorzitter van het Europees Parlement) is ,,de juiste man op de juiste plek vaak een vrouw”.

Volgens de opstellers dreigen er juist minder vrouwen binnen de EU-commissie te benoemd te worden. “Dat is slecht voor Europa, slecht voor de democratie en slecht voor vrouwen.”

Er zijn voldoende capabele kandidaten vinden ze en noemen er drie bij naam. De eerste vrouwelijke president van Letland Vaira Vīķe-Freiberga, de Franse ex-minister Elisabeth Guigou en de Europees Commissaris voor Handel Catherine Ashton.

“Vrouwen vormen de meerderheid van de bevolking en in de 21ste eeuw kan Europa zich niet veroorloven de talenten, ideeën en ervaringen van de helft van de bevolking onbenut te laten.”

Slechts 3 van de 20 landen die hun kandidaten voor EU-posten bekend hebben gemaakt schuiven daarvoor vrouwen naar voren.

Lees de brief

Geef een reactie

Laatste reacties (28)