44

Vrouw redt levens duizenden bootvluchtelingen

Nawal Soufi gaf haar nummer aan Syrische vluchtelingen, zodat ze altijd iemand kunnen bellen als er een boot in de problemen komt op zee

Nawal Soufi was een 27-jarige Siciliaanse student politieke wetenschappen toen ze in 2013 naar de Syrische stad Aleppo vertrok om medicijnen uit te delen. Iedereen die ze tegenkwam kreeg haar gsm-nummer, dat snel verspreid werd en waarmee al duizenden mensen konden worden gered. Soufi heeft haar gsm namelijk altijd op zak en geeft alle meldingen consequent door aan de Italiaanse kustwacht.

Haar eerste telefoontje kreeg Soufi ’s ochtends heel vroeg in de zomer van 2013, vanaf een boot met honderden vluchtelingen in de Middellandse Zee. Ze belde direct de Italiaanse kustwacht, die haar perfect uitlegde wat ze moest vragen aan de vluchtelingen om de gps-coördinaten te weten te komen. Enkele, lange, stille uren later kwam het verlossende bericht: iedereen op de boot was gered. Sindsdien heeft ze al honderden van deze telefoontjes gehad. In een interview met AFP zegt Soufi: 

Een telefoontje kan op elk moment van de dag komen. Ik krijg dan soms te horen dat ze met vijfhonderd mensen al tien dagen op zee zitten, op dat moment zonder water.

Nawal, zoals de vluchtelingen en mensen in Italië haar kennen, is ondertussen een symbool van hoop geworden voor migranten die hun leven riskeren voor een betre toekomst in Europa. Vluchtelingen blijven haar bellen, ondanks dat de nummers van de kustwacht op haar Facebookpagina staan:

Bij elk drama voel ik een leegte. Een leegte die eigenlijk nutteloos is. Hoe kunnen we in 2015 nog steeds blijven denken dat de oplossing voor die mensen schuilt in ze vervoeren in dat soort boten?” 

Geef een reactie

Laatste reacties (44)