38

Vrouwelijke bezoekers Coachella massaal betast en geïntimideerd

Coachella, het bekende muziekfestival in de Verenigde Staten dat jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers trekt (ter vergelijking, Lowlands heeft er ongeveer 50.000) heeft een mannenprobleem. Vrouwen zijn er namelijk niet veilig. Een journalist van Teen Vogue die een reportage maakte over seksueel grensoverschrijdend gedrag op het festival sprak met 54 jonge vrouwen die allemaal wel minstens een keer waren betast en/of lastiggevallen door een vreemde man. De verslaggeefster werd zelf gedurende de 10 uur dat zij zich op het festivalterrein begaf 22 keer ongewenst betast.

Seksuele intimidatie en aanranding zijn schering en inslag op concerten en muziekfestivals. Meer dan 90 procent van de ondervraagde vrouwelijke concert- en festivalgangers rapporteerde aan OurMusicMyBody weleens lastiggevallen te zijn bij een muziekevenement. Veruit de meeste aangiftes en rapportages hebben het over ongewenste aanrakingen van – onder meer – borsten en billen, maar er komen ook jaarlijks verkrachtingen voor op festivals over de hele wereld. Van Groot-Brittannië, tot Zuid-Afrika, Zweden en de Verenigde Staten. Vooral tieners en jonge vrouwen zijn populair doelwit van vaak oudere mannen die festivals zien als een soort seksuele snoepwinkel en maling hebben aan wat de vrouwen daar zelf van vinden. Het is om die reden dat meisjes en vrouwen zich in groepjes over het terrein bewegen tot het toilet aan toe. De 16-jarige Reagan legt uit waarom ze zich zo onveilig voelt op Coachella:

Hoe mensen je aanraken als je door de menigte loopt. Waarom raak je me daar aan? We proberen alleen maar lol te maken en ons aan te passen. Het is beangstigend en je kunt de mensen om je heen niet vertrouwen om in te grijpen. En met grotere mannen is het nog moeilijker en enger om er iets van te zeggen want misschien worden ze wel boos en gewelddadig. Als je niet aardig tegen hen doet doen ze jou misschien wel pijn.

Cc-foto: Thomas Hawk

Geef een reactie

Laatste reacties (38)