20

Vrouwelijke commentatoren tijdens WK onder vuur

Hoewel miljoenen vrouwen over de hele wereld inmiddels voetballen in clubverband, is een vrouwelijke stem onder een voetbalwedstrijd voor veel mannen nog een brug te ver. Tijdens WK-wedstrijden op de Engelse BBC barstte een storm van kritiek los op Vicky Sparks, die de wedstrijd Portugal-Marokko van commentaar voorzag. Op twitter tweette ene Tom from Spoons het volgende:

‘Een vrouwelijke stem onder een voetbalwedstrijd klopt gewoon niet en seksistisch is dat niet want mijn vrouw zegt hetzelfde als ik haar laat praten.’  Niet minder seksistisch wordt het in onderstaande tweet:

Gelukkig zijn er ook nog fans die er anders tegenaan kijken:

Kritiek of lof, Sparks gaat sowieso de geschiedenis in als de eerste vrouw die een WK-wedstrijd voetbal van commentaar voorzag, terwijl haar criticasters het met een handjevol volgers moeten doen.

In Duitsland klonk vergelijkbare kritiek op de ZDF-journaliste Claudia Neumann. De chef sport van ZDF, Thomas Fuhrmann, reageerde als volgt: ‘Uiteraard accepteren we kritiek, ook op commentatoren, maar wat met Claudia Neumann is gebeurd, ging ver over de schreef. Het gaat hier duidelijk om iets fundamenteels: een vrouw geeft commentaar bij een voetbalwedstrijd van mannen op het WK. Sommige mensen draaien helemaal door, dat is van het laagste niveau.’

Geef een reactie

Laatste reacties (20)