12

Vrouwelijke Lagerhuisleden verlaten politiek vanwege intimidatie

Vrouwenorganisaties slaan alarm omdat verscheidene vrouwelijke Lagerhuisleden uit de politiek vertrekken vanwege scheldpartijen en intimidatie. Doodsbedreigingen en verkrachtingsfantasieën zijn “dagelijkse kost” voor vrouwelijke leden van het Lagerhuis, verklaart Labour-MP Rachel Reeves.

Door de polarisatie in de Britse politiek neemt de hoeveelheid bedreigingen toe. Toen Boris Johnson in september voor de voeten geworpen kreeg dat de bedreigers vaak dezelfde termen gebruiken als hij, bagatelliseerde hij de intimidatie. “Ik heb nog nooit in mijn leven zulke humbug gehoord”, aldus de premier.

Van de ruim vijftig Lagerhuisleden die hebben aangekondigd dat ze na de verkiezingen van 12 december niet terugkeren, zijn er achttien vrouw. Bij hen speelt intimidatie in veel gevallen een rol. Zo vertrekt de minister van Cultuur Nicky Morgan, nadat ze verscheidene doodsbedreigingen kreeg.

Ook de voormalige Conservatieve MP Heidi Allen, die nu namens de Liberal Democrats in het Lagerhuis zit, stapt op omdat ze met de dood is bedreigd vanwege haar Brexit-standpunt, meldt de BBC. Een van haar bedreigers is veroordeeld tot 42 weken cel. In een e-mail aan haar achterban schrijft ze:

Niemand zou op het werk te maken moeten krijgen met bedreigingen, agressieve mails, geschreeuw op straat en gescheld op sociale media. Ook zou niemand thuis een alarm moeten installeren vanwege bedreigingen.

Kort voor het Brexit-referendum in 2016 werd Labour-MP Jo Cox vermoord door een rechtsextremist die tegen de Europese Unie was.

Cc-foto: andyreedobe

Geef een reactie

Laatste reacties (12)