Laatste update 15:25
9

Vrouwelijke oprichters stellen ‘zwarte lijst’ op van seksisme techinvesteerders

Onder vrouwelijke oprichters van start-ups gaat een lijst rond met seksistisch gedrag van mannelijke investeerders. Dat meldt het FD. De meldingen op de lijst variëren van zwangerschapsdiscriminatie, tot seksistische opmerkingen en ongewenste aanrakingen tijdens een zakelijk gesprek.

De meldingen zijn anoniem en de investeerders worden evenmin bij naam genoemd. De lijst vermeldt alleen of het gaat om de medewerker van een venture capital firma of een individuele investeerder, dus van ‘naming en shaming’ is geen sprake. Initiatiefneemster Eline Leijten hoopt dat de lijst investeerders helpt om zich meer bewust te worden van hun gedrag en de ongelijke normen die worden gehanteerd voor mannen en vrouwen. Ze stelde de lijst – die grotendeels bestaat uit recente ervaringen – samen naar aanleiding van een onderzoek van investeerders Janneke Niessen en Eva de Mol naar financiering van start-ups, waaruit bleek dat slechts 1,6 procent van het durfkapitaal in Nederland wordt gegund aan bedrijven met een vrouwelijke oprichter. En dat terwijl uit diverse onderzoeken is gebleken dat start-up-bedrijven met een vrouwelijke oprichter consequent beter presteren.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken maakte vorige week na een interne inventarisatie bekend dat er te veel mannen zitten in de adviescommissies van EZ die innovatie- en groeisubsidies verdelen onder jonge ondernemers. De komende jaren zullen vacatures worden opgevuld met vrouwelijke kandidaten.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)