Laatste update 23:20
7

Vrouwelijke parlementariërs kampen op grote schaal met seksisme, intimidatie en geweld

Vrouwelijke politici en vrouwelijke medewerkers van politici in Europa kampen op grote schaal met seksisme, seksuele intimidatie, online dreigementen en zelfs geweld. Dat blijkt uit een rapport dat vandaag werd gepresenteerd door het intergouvernementele instituut IPU (Inter-Parliamentary Union).

Uit het onderzoek bleek dat 85 procent van de ondervraagde vrouwelijke parlementariërs tijdens hun werk te maken krijgt met psychisch geweld. 47 procent werd bedreigd met geweld, verkrachting en/of de dood van henzelf of hun kinderen. 58 procent werd belaagd op social media met seksistische aanvallen. 68 procent kreeg opmerkingen over het uiterlijk of stereotypische aannames te verduren. 25 procent van vrouwelijke parlementariërs is slachtoffer van seksueel geweld, 15 procent van fysiek geweld. Vrouwen onder de 40 en vrouwen die zich uitspreken voor gelijkheid en tegen seksueel geweld zijn vaker slachtoffer. De daders zijn zowel politieke tegenstanders als collega’s van de eigen partij, of zelfs gewone burgers.

Grafiek: IPU

Vrouwelijke werknemers van parlementariërs kampen eveneens met seksuele intimidatie (40 procent) en seksueel getinte opmerkingen (50 procent) op de werkvloer. In 69 procent van de gevallen van seksuele intimidatie waren de daders mannen. 24 procent van de parlementariërs en 6 procent van de medewerkers heeft de incidenten naderhand gerapporteerd. Een aantal van de ondervraagden gaf aan dat er bij hen in het parlement geen instantie of mechanisme bestond waar zij een klacht kon indienen bij dergelijke incidenten.

Cc-foto: European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (7)