Laatste update 17:45
39

Vrouwelijke paspoppen hebben maten van uitgemergelde lichamen

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de lichaamsverhoudingen van paspoppen, die als ideaal worden gepresenteerd voor vrouwen om hen kleding te verkopen, vergelijkbaar zijn met de afmetingen van vrouwen met een ernstig ondergewicht.

Uitgehongerd

De studie onderzocht paspoppen van grote modeketens in het Verenigd Koninkrijk. In totaal werden er zeventien winkels bezocht, en 58 verschillende paspoppen onderzocht. 32 daarvan representeerden een vrouwelijk lichaam, 26 een mannelijk lichaam.

Alle etalagepoppen die vrouwelijke lichaamskenmerken hadden, hadden afmetingen die overeenkwamen met substantieel ondergewicht. Geen enkele pop die gebruikt werd om vrouwenkleding te verkopen had afmetingen die voor een vrouw gezond zouden zijn.

In 1992 werd een vergelijkbare studie uitgevoerd op paspoppen uit de periode 1930-1960. Daar werd aangetoond dat vrouwen met dezelfde afmetingen als de poppen zo ongezond zouden zijn, dat ze niet meer zouden kunnen menstrueren. Meer dan tachtig jaar, en ten minste een flinke feministische golf verder, zijn we echter nog niets opgeschoten. De lichamen die als ideaal worden gepresenteerd aan vrouwen zijn nog steeds ondervoed, ongezond en onrealistisch.

Eetstoornissen

De verheerlijking van ultradunne vrouwenlichamen heeft aantoonbaar effect op de manier hoe vrouwen naar hun eigen lichaam kijken. Vrouwen wiens lichaam niet overeenkomt met het ideaalbeeld raken erg ongelukkig en ontevreden met hun eigen lichaam.

Er is grote consensus in de wetenschappelijke wereld dat de promotie van ultradunne lichamen een grote rol speelt in de ontwikkeling van veel eetproblemen bij vrouwen. Ook is het een belangrijke oorzaak van het verstoorde lichaamsbeeld van veel jonge vrouwen.

Mannen

Van de ‘mannelijke’ paspoppen die werden onderzocht was echter maar 8% te dun. De meeste etalagepoppen die een mannenlichaam moesten representeren, hadden gezonde afmetingen. Het uitgehongerde lichaam als schoonheidsideaal loopt dan ook voornamelijk langs genderlijnen: het ideaal wordt vooral aan vrouwen voorgehouden. Zij lopen dan ook veel sneller een eetstoornis op in vergelijking tot mannen.

Het feit dat de mannequins die mannen moeten representeren wel een gezond gewicht hebben, toont volgens de onderzoekers aan dat er geen enkele reden is dat mode voor vrouwen alleen verkocht kan worden als het aan ondervoede lichaamsvormen wordt opgehangen. ‘Als mannen een gezond lichaam als ideaal krijgen voorgeschoteld, waarom mogen vrouwen dan niet hetzelfde verwachten?’

The Guardian: Female mannequins aren’t just skinny, they’re emaciated 

Foto: CC Eduardo Sciammarella

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (39)