38

Vrouwen als vee

Indiase documentaire onthult schokkend geweld tegen vrouwen

De positie van vrouwen in India is met enige regelmaat wereldnieuws sinds in december een meisje omkwam door een groepsverkrachting. Deze week nog kwam de advocaat van de verdachten in opspraak omdat hij verklaarde dat hij zijn eigen dochter ‘levend zou verbranden’ als ze zich zo gedroeg als het slachtoffer. Hij doelde op het feit dat ze een vriendje had en daarmee uit ging.


Die advocaat loopt na een storm van protest het risico voor het leven te worden geschorst wegens schending van de beroepscode. Maar in India is er meer aan de hand dan een cultuur van seksueel geweld. Vrouwen zijn in het land geen tweederangs burgers maar minder dan dat. Dat wordt duidelijk gemaakt in de documentaire ‘The World Before Her’ van Nisha Pahuja waar The Guardian enkele fragmenten van toont.

De clip begint met een bijeenkomst van Hindoe nationalisten waarin een vrouw de toehorende meisjes inpepert dat ze hun plaats moeten kennen en gelijke rechten voor man en vrouw onzin is. Vrouwen moeten, volgens de anti-feministische en anti-Westerse retoriek, accepteren dat ze een zwak karakter hebben.

Daarna is in schokkende beelden te zien hoe bendes Hindoe extremisten op straat en in parken meisjes mishandelen die zich ‘te vrij’ gedragen, bijvoorbeeld doordat ze met een vriendje zijn.

Vervolgens zijn beelden te zien uit een nationalistisch trainingskamp waarbij een gehersenspoeld meisje wordt geïnterviewd dat praat over haar bereidheid te moorden uit naam van haar geloof. Ze zegt Gandhi te haten, de vreedzame stichter van India die werd vermoord door een hindoe-rechtsextremist.

Direct daarna volgt een clip over Miss-verkiezingen. Een deelneemster vertelt dat ze geen trek heeft in de bikinirondes maar dat er geen ontkomen aan is. Een vrouw legt uit dat het noodzakelijk is omdat de miss-verkiezingen staan voor veranderingen en de traditionele waarden voor de oude wereld die de meisjes achter zich moeten laten.

Dan vertelt een extremistische vader trots hoe hij zijn dochter – die had gelogen over haar huiswerk – een ‘lesje leerde’ door een heet strijkijzer tegen haar voet te drukken. “Ze is ons product en moet perfect zijn,” zegt de vader. Het meisje vertelt dat ze haar vader dankbaar is omdat de meeste meisjes door hun ouders vermoord worden. “Hij liet me leven, dat is het beste deel.”

Geef een reactie

Laatste reacties (38)