Laatste update 09:51
38

Vrouwen gedwongen make-up, hoge hakken te dragen en haar te blonderen

Een onderzoekscommissie van het Britse parlement onthult in een rapport dat vrouwen door werkgevers gedwongen worden hoge hakken en uitdagende kleding te dragen, zich voortdurend op te maken en zelfs hun haar moeten blonderen. Honderden vrouwen hebben daarover tegen de commissie geklaagd. De commissie stelt voor dat de wetgeving die gelijke behandeling van mannen en vrouwen moet garanderen, wordt aangescherpt.

Directe aanleiding voor het onderzoek ‘High heels and workplace dress codes‘ was een petitie die werd gestart door Nicola Thorp. Zij werd vorig jaar door haar werkgever op staande voet ontslagen omdat ze weigerde hoge hakken te dragen en startte daarop een petitie die door meer dan 150.000 mensen werd ondertekend. Het bedrijf waar zij werkte eiste van vrouwen ook dat ze voortdurend hun make-up bijwerkten. Het bedrijf detacheert onder meer receptionistes bij andere bedrijven. Voor mannen gelden dergelijke regels niet. De commissie constateert dat het gedwongen en langdurig dragen van hoge hakken niet alleen voor een deel van de vrouwen onmogelijk is maar ook kan leiden tot medische problemen en of blijvend fysiek letsel.

Een vrouw die getuigde voor de commissie:

Ik voelde me beledigd omdat ik werkzaam in een winkel het verzoek kreeg de verkoop op te stuwen door me uitdagender te kleden, aangezien ik een goede verkoopmedewerker was en ik mijn vaardigheden en productkennis kon gebruiken om dat doel te bereiken. Het was beledigend dat de werkgever minder vertrouwen had in mijn kwaliteiten dan in de kleding die moest dragen.

Het parlement vergadert in maart over het rapport en de aanscherping van de wetgeving.

Nicola Thorp over haar ontslag:

cc-foto: Ashley Diener

Geef een reactie

Laatste reacties (38)