3

Vrouwen helpen elkaar noodgedwongen via Twitter aan de pil

Er zijn in Nederland nauwelijks nog anticonceptiepillen te verkrijgen en dus zijn vrouwen op twitter aan het uitwisselen geslagen. De actie kwam eerder deze week spontaan op gang toen Chantal Kuipers uit Groningen een bericht op het sociale medium plaatste waarin ze vroeg of iemand haar kon helpen:

Kuipers’ oproep leverde direct een groot aantal reacties op. Dat ze bij lange na de enige niet is met het probleem bleek ook al gauw. Nadat Kuipers zo veel pillenstrips kreeg aangeboden dat ze zelf weer een paar maanden verder kan, besloot ze via de hashtag #VrouwenSteunenVrouwen andere vrouwen te helpen die door het tekort worden getroffen.

Pauw
Kuipers was dinsdag ook te gast bij Pauw. Ze zat daar aan tafel met Erin Straat die in november een soortgelijke oproep plaatste en met apotheker Sonja Keizers en Corinne Ellemeet van GroenLinks:

Het probleem van het tekort aan pillen speelt al langer. Sinds september van dit jaar is de veelgebruikte anticonceptiepil onder merknamen als Microgynon en Stediril nagenoeg niet meer te krijgen nadat een levering werd afgekeurd. Die pil wordt door bijna 45 procent van vrouwen tussen de 18 en 14 jaar gebruikt. Sinds Microgynon en Stediril niet meer voorhanden zijn, stappen vrouwen noodgedwongen over op andere beschikbare merken, waardoor ook die nu vrijwel niet meer te krijgen zijn. De pil is zo schaars dat hij wel op Marktplaats werd aangeboden, maar dan tegen woekerprijzen.

Vorige week nog schreef een verbond van huisartsen, apothekers en vrouwenorganisaties een brandbrief aan VVD-minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Zij wijzen erop dat er weliswaar problemen zijn bij de productie van pillen van een bepaald merk, maar dat ook het beleid van zorgverzekeraars de verkrijgbaarheid van de pil ernstig bemoeilijkt. Zij zouden alleen de goedkoopste pillen vergoeden, waardoor voorraden altijd kwetsbaar zijn. Zoals nu is gebleken. Minister Bruins zelf liet vorige week aan de Kamer weten dat de tekorten ‘nog enkele weken’ kunnen aanhouden.

Bronnen: 1Vandaag, NRC / cc-foto: Bryancalabro

Geef een reactie

Laatste reacties (3)