27

Vrouwen in gamewereld met dood bedreigd

FBI start onderzoek naar bedreigingen van vrouwelijke game-ontwikkelaars en gamebloggers die strijden voor gelijkheid in games

“Grijp een hoer en geniet ervan”. Het is een van de openingszinnen uit de reportage van Eenvandaag over de rol van vrouwen in games. Die is niet best. Vrouwen spelen nog altijd een zeer ondergeschikte rol in games. Ze worden gebruikt als lustobject, vernederd en op brute wijze mishandeld.

sitestat
Wie dit gedrag in het dagelijks leven zou vertonen, is ronduit strafbaar, maar in games is het de normaalste zaak van de wereld. En nu worden de vrouwen uit de game-industrie die strijden voor meer gelijkheid, ook in het echt tegengewerkt, vernederd en zelfs ernstig bedreigd.

Eenvandaag maakte een reportage over de rol van deze vrouwen in de game-industrie. Waren het jaren gelden voornamelijk mannen die games speelden, tegenwoordig is de verdeling man-vrouw half om half. Ook steeds meer vrouwen werken in de game-industrie. Maar de vrouwen uit die industrie die de wereld in de games eerlijker willen maken, krijgen het zwaar te verduren.

In de reportage wordt verteld over de Amerikaanse gameblogster Anita Sarkeesian die ernstig wordt bedreigd, omdat ze zich inzet voor het verbeteren van de rol van de vrouw in games. Vorige week moest ze een presentatie afzeggen omdat er was gedreigd met een bloedbad op de school waar ze zou spreken. Ook de game-maaksters Brianna Wu en Zoe Quinn hebben het zwaar.

De bedreigingen die tegen hen worden gedaan lijken erg op wat er in de games zelf gebeurt: zo wordt er bijvoorbeeld opgeroepen tot het verkrachten en vermoorden van deze vrouwen. En daarbij worden ook hun adressen vermeld.
Gevolg: de vrouwen kunnen al weken niet meer thuis wonen.

De haatcampagne tegen deze game-vrouwen wordt geleid door een beweging op internet die zich ‘Gamergate’ noemt. Deze beweging is tegen het vrouwvriendelijker maken van games. De zaak wordt zo serieus genomen dat de FBI nu een onderzoek is gestart naar de mensen die achter Gamergate zitten en de dreigingen uitten. Het zou volgens de reportage gaan om een vijftigtal hoogopgeleide jongens met vrouwenhaat.

In de reportage is onder andere de Nederlandse Angie Smets aan het woord. Zij noemt de ondergeschikte positie van vrouwen games “heel erg extreem, heel erg fout en volslagen idioot.” Smets ontwikkelt zelf games met sterke vrouwen als hoofdpersoon.

Ook de Nederlandse game-ontwikkelaar Rami Ismail neemt het voor de vrouwen op, maar dat wordt hem niet in dank afgenomen. Ook hij wordt inmiddels bedreigd. Ismail:

Wij zijn verantwoordelijk. Als wij via ons werk kunnen uitleggen dat dit niet acceptabel is, dan kunnen we de cultuur van die games beter maken.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)