Laatste update 21:34
28

Vrouwen nemen het voortouw bij protesten in Iran

De onrust in Iran lijkt toe te nemen. Vanuit verschillende steden zijn beelden opgedoken op sociale media waaruit blijkt dat protesten tegen het regime van Ali Khamenei in alle hevigheid zijn opgelaaid. Het zou gaan om protesten vanwege nieuwe sancties door de VS en corruptie binnen de Iraanse regering. In de wijk Gohardasht, in de stad Karaj, op een steenworp afstand van de hoofdstad Teheran, zouden lokale demonstranten een beruchte groep militieleden die gelieerd zijn aan het regime, van zich af hebben weten te houden. Bewoners zouden hen ontwapend hebben en motoren hebben ingenomen, al zijn de beelden die die lezing moeten ondersteunen erg onduidelijk:

Opvallend is de rol van vrouwen tijdens het protest. Hoewel zij doorgaans weinig bewegingsvrijheid hebben door de religieuze politie, die controleert of kledingvoorschriften worden nageleefd en geen ‘onzedelijk’ gedrag wordt vertoond, zijn op verschillende plekken vrouwen te zien die menigtes toespreken en aansporen de protesten voort te zetten:

Inmiddels wordt gemeld dat Gohardasht volledig is vergrendeld.

Het laatste nieuws is dat ook in Qom hevige gevechten zijn uitgebroken tussen milities die trouw zijn aan het regime en lokale demonstranten:

Geef een reactie

Laatste reacties (28)