Laatste update 18:30
12

Vrouwen niet geiler van lustpil, wel misselijker

De omstreden vrouwenlustpil, die vorig jaar in Amerika werd geïntroduceerd als wondermiddel tegen een verminderd seksueel verlangen, blijkt niet alleen weinig effectief en maar ook nare bijwerkingen te hebben. In plaats van geil worden vrouwen vaker duizelig, misselijk, slaperig en moe. Dat schrijven onderzoekers van het Erasmus MC, samen met collega’s van de Vrije Universiteit Brussel en het AMC, in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA Internal Medicine.

De wetenschappers bestudeerden verschillende gepubliceerde en ongepubliceerde onderzoeken over de vrouwenlustpil, waarvan de werkzame stof flibanserin heet, en ontdekten dat de pil nog minder effectief is dan eerder gedacht. Vrouwen die het middel gebruikten hadden een keer in de twee maanden vaker seks. Voor die magere winst moesten vrouwen dagelijks een pil slikken, maar mochten ze beslist geen alcohol, vanwege het risico op te lage bloeddruk en flauwvallen.

Epidemioloog Loes Jaspers, eerste auteur van het wetenschappelijke artikel, adviseert vrouwen met een ongewenst laag libido dan ook om andere mogelijkheden te verkennen:

De pil is in Nederland nog niet verkrijgbaar. Vrouwen met verminderd seksueel verlangen en hun partners adviseer ik hierover te praten met hun huisarts of zich te laten verwijzen naar een seksuoloog. Die kunnen informatie over de lustpil verstrekken en advies geven over de bestaande behandelmogelijkheden, zoals seksuologische behandeling, psychologische begeleiding en partnerrelatietherapie.

Cc-foto: Rochelle Hartman

Geef een reactie

Laatste reacties (12)