Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrouwen presteren beter dan mannen na schrappen discriminerende maatregelen

  •  
19-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
8603250306_9c0391750c_z
Vrouwen in Japan blijken het beter te doen op toelatingsexamens voor geneeskunde dan mannen, nu discriminerende maatregelen zijn geschrapt. Vorig jaar werd ontdekt dat medische opleidingen in Japan hun toelatingsprocedure manipuleerde in het voordeel van mannen. Mannen die voor het eerst toelatingsexamen deden, werden structureel gunstiger beoordeeld dan vrouwen en mensen die al eerder een poging waagden. Dat meldt de Guardian.
Volgens Juntendo University in Tokyo slaagde dit jaar 8.28 procent van de vrouwelijke deelnemers, ten opzichte van 7.72 van de mannelijke deelnemers. Het slagingspercentage op Tokyo medical school was 20.4 procent voor vrouwen, ten opzichte van 20 procent voor mannen. Vorig jaar, toen de voordeelregels voor mannen nog werden gehanteerd, slaagde slechts 2,9 procent van de vrouwen en 9 procent van de mannen.
In 2016 was slechts 21 procent van de artsen in Japan vrouw. Hoewel de arbeidsparticipatie van vrouwen stijgt, doet Japan het slecht in vergelijking met andere landen wanneer het gaat om doorstromen van vrouwen naar senior posities. Ook krijgen vrouwen na het krijgen van een kind vaak te maken met discriminatie op de arbeidsmarkt.
Cc-foto: Aaron Gilson
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.