Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrouwen rennen met behulp van Nederlanders 'geheime' marathon in Teheran

  •  
10-04-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
Een stel Nederlanders heeft in Teheran voor het eerst een marathon georganiseerd. Zo’n 600 deelnemers hadden zich opgegeven voor de door Sebastiaan Straten en zijn team georganiseerde theRUN afgelopen vrijdag maar de 160 vrouwelijke deelnemers kregen te horen dat ze niet mee mochten lopen. De vrouwen, die zich in het preutse streng-islamitische land al in totaal lichaamsbedekkende kleding moeten hullen, mochten niet deelnemen omdat mannen vrouwen gescheiden dienen te sporten. Hoogstens mochten ze deelnemen aan een 10 kilometer loop in een sporthal. Voor de deelneemsters, waaronder loopsters uit Egypte en Dubai, die maanden naar het evenement hadden uitgekeken was de teleurstelling groot.
Maar vrouwen die naar vrijheid verlangen zijn niet voor een gat te vangen. Ze voerden vrijdag een soort guerrilla-marathon uit door in een nabijgelegen park in het ‘geheim’ rondjes van 700 meter te rennen tot er 32 kilometer was bereikt en vervolgens met een taxi naar de sporthal te racen, zich om te kleden in het verplichte tenue en daarna de 10 kilometer race te lopen. Zo legden ze toch de marathonafstand van 42 kilometer af.
De Nederlandse Karin Brogtrop was een van deelnemers. Ze zegt tegen The Independent dat guerrilla-marathon ‘stressvol’ was maar uiteindelijk goed verliep. Het bewuste park was een vrouwenpark maar omdat het ‘gezinsdag’ was liepen er ook mannen rond. Iedereen was heel aardig tegen de marathonloopsters die door de toeschouwers op thee werden getrakteerd.
Manal Al Rostom, een prof-loopster uit Egypte, zegt blij te zijn dat ze hebben doorgezet. “Als vrouwen voor zichzelf opkomen dan komt er echt verandering tot stand. Voor mij als vrouw uit het Midden-Oosten betekent het veel om vrouwen zo empowered te zien en vrouwen voor het eerst door de straten te zien rennen.”
Een bericht gedeeld door Hélène Franchineau (@helene_fr) op 7 Apr 2017 om 10:41 PDT
Karin Brogtrop in het verplichte tenue voor de 10K.
Een bericht gedeeld door Karin Brogtrop-Beekman (@kaatjebee) op 7 Apr 2017 om 3:06 PDT
Overigens is het uitsluiten van vrouwen niet louter een religieuze aangelegenheid maar een gevolg van mannelijke dominantie (de twee gaan vaak uitstekend samen). Pas na 1972 mochten vrouwen in de Verenigde Staten een marathon rennen. Bij de Olympische Spelen wordt dat sinds 1984 toegestaan.
Update 21 april Karin Bogtrop laat in een reactie weten dat de in de media verschenen informatie rond de marathon niet juist is. Vooral de rol die organisator Sebastiaan Straten speelde zou aanzienlijk anders zijn dan hij zelf beweert:
"Ik heb van 2006-2008 twee jaar in Teheran gewoond en ben inderdaad een van de acht vrouwen die die dag samen een marathon hebben gerend, 32.2 km in het geheim in een hoog bergpark en het officiele gedeelte van 10km rond een meertje naast het Azadi stadion. Dit hebben we ondanks en zeker niet dankzij of met behulp van de non-organisatie van de Nederlandse organisator Sebastiaan Straten gedaan."
"Deze organisator adverteerde met een marathon voor mannen en vrouwen. Hardlopen wordt door mannen en vrouwen gedaan in Iran, ook gemengd zonder probleem (en dan moeten de vrouwen zich natuurlijk wel aan de wettelijk verplichte kledingvoorschriften houden), maar nog niet in internationaal raceverband. In elk geval werd na ontelbare bevestigingen, betaling etc. drie weken van tevoren de race voor vrouwen per mail (bij sommigen van ons) gecanceld. De mannenrace ging gewoon door. Sommige dames kregen nooit bericht en die kwamen er in Teheran pas achter dat er geen vrouwenmarathon was…"
"De organisator beweert zich erg ingespannen te hebben, maar woont in Italië, waar hij ook bleef gedurende de hele aanloop naar en tijdens de marathon zelf… Ook nu nog blijft hij in de media verspreiden dat wij door hem hebben kunnen rennen. Dat is onwaar. http://www.stylist.co.uk/life/secret-marathon-iran-women-race geeft ons verhaal aardig weer. Wij hebben dankzij hulp van onze Iraanse loopsters (ONDANKS de Nederlandse organisator) een geweldige dag gehad, fantastische vriendschappen opgedaan, iedereen en alle regels gerespecteerd en een marathon gerend!"
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.