Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrouwen vechten terug tegen intimidatie op straat

  •  
23-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
streetharassment300.jpg
Groeiende weerstand tegen wereldwijd verschijnsel verbaal en fysiek lastigvallen van vrouwen in de openbare ruimte
‘Street harassment’, er zijn maar weinig vrouwen die er nog nooit mee te maken hebben gehad. Vanaf een jonge leeftijd wennen meisjes eraan dat ze in de openbare ruimte te maken krijgen met seksuele intimidatie. Je loopt naar je werk en hoort “Hey meisje, wil je een lolly?”, of “Hey psst, schatje kom eens hier!”, en als je dan niet reageert, ben je vaak ineens lelijk, of een hoer. En dan hebben we het alleen nog over de minst ernstige vorm van vrouwen lastig vallen op straat.
Van Rabat, tot Delhi, van New York tot Londen, van Brussel tot Volendam, het probleem bestaat overal. Vrouwen krijgen seksuele opmerkingen naar hun hoofd geslingerd of worden aangerand, en krijgen vervolgens te horen dat ze daar waarschijnlijk zelf om vroegen. Ongeacht wat ze aanhadden of hoe ‘beschaafd’ de samenleving waar ze deel van uitmaken claimt te zijn.
In verschillende landen hebben vrouwen nu besloten dat ze er genoeg van hebben en ontstaan initiatieven om het verschijnsel te bestrijden. De bekendste daarvan heet Hollaback! en heeft wereldwijd al 300 activisten opgeleid om plaatselijk het probleem aan te pakken. In Egypte heeft een andere groep Harassmap ontwikkeld, waarmee vrouwen incidenten kunnen melden, maar ook hulp kunnen aanvragen. En in Canada werd laatst een gratis app gelanceerd die vrouwen moet helpen in situaties waarbij ze lastig gevallen worden. 
Bovenstaande video is gemaakt door Ellie Cosgrave, die haar aanranding in de Londense metro wilde verwerken door aandacht te vragen voor het grote probleem van sexual harassment in het openbaar vervoer. Een man drukte met zijn erectie tegen haar aan in de drukte en liet een spoor van sperma achter op haar van angst en walging verstijfde lichaam.
The Everyday Sexism Project documenteert incidenten als deze en vraagt via social media aandacht voor een probleem dat al te vaak wordt weggelachen. Deze houding is er samen met het fenomeen ‘ victim blaming ‘ verantwoordelijk voor dat ook van ernstige incidenten nauwelijks aangifte wordt gedaan.
cc-foto: janthepea

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.