37

Vrouwen verbannen van stadsbussen Jeruzalem

Busbedrijf voert maatregel in vanwege vrees vandalisme ultraorthodoxe joodse mannen

Op stadsbussen in Jeruzalem zullen geen afbeeldingen van vrouwen mee te zien zijn. Dat besloot de Israëlische busmaatschappij Egged deze week. Met die beslissing leggen zij het oordeel van de rechter naast zich neer.

De rechtbank oordeelde twee maanden geleden dat censuur van de vrouwenafbeeldingen in advertenties niet is geoorloofd. Egged voert de maatregel toch in vanwege de vrees dat ultraorthodoxe joodse mannen tot geweld overgaan.

Egged wil de opmerking van de rechters naast zich neer leggen door helemaal geen afbeeldingen meer op de bussen de plaatsen. 

In heel Jeruzalem, een stad waar vrouwen de meerderheid vormen, verdwijnen steeds meer advertenties uit het straatbeeld. In de stad, maar ook in andere Israëlische plaatsen als Bnei Brak en Beit Shemesh groeit de groep ultraorthodoxe joden. Een groep mannen in deze gemeenschap is veel tegen afbeeldingen van vrouwen in het algemene straatbeeld. Ze rukken posten van de muren of besmeuren ze met verf. 

Volkskrant: Geen vrouwen meer op de stadsbussen van Jeruzalem

cc-foto: Canonsnapper

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)