Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrouwen wereldwijd over het Franse boerkiniverbod: blijf van ons lijf

  •  
25-08-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
229 keer bekeken
  •  
FRANCE-ISLAM-CLOTHING-DEMO

© 2016-08-25 10:47:38 People, gathered for New Anti-Capitalist Party (NPA) summer meeting, hold a banner reading "Against forbidding the wearing of the burkini" as they march in front of Port-L

In Frankrijk buigt de Raad van State zich donderdag over de vraag of Franse burgemeesters het dragen van boerkini’s wel of niet mogen verbieden. Hoewel een aantal van hen een dergelijk verbod reeds heeft ingevoerd, moet nog maar blijken of zo’n kledingverbod überhaupt mag. De uitspraak van de Conseil d’Etat wordt binnen 48 uur verwacht.
Uit een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Franse krant Le Figaro , blijkt dat zo’n 64 procent van de bevolking tegen het dragen van een boerkini op het strand is. Dertig procent van de ondervraagden hebben er geen mening over, en zes procent zegt voor de boerkini te zijn. De uitkomst is compleet in lijn met een eerder onderzoek waaruit voortkwam dat 63 procent van de Franse bevolking tegen ieder vorm van sluiering is. De ondervraagden is overigens niet direct gevraagd of zij voor een boerkiniverbod zijn, maar of ze voor of tegen het dragen van een boerkini zijn. Hoewel sommigen tegen het dragen zijn, kunnen zij tegelijkertijd ook tegen een verbod zijn.
Wereldwijd wordt Frankrijk flink bekritiseerd vanwege de maatregel. De vrijheid van de vrouwen om te kiezen zou in het geding zijn. De Franse premier, Manuel Valls, verdedigt het verbod echter door te stellen dat het een symbool van de onderwerping van vrouwen is. Veel vrouwen zien dat zelf echter anders.
In Antwerpen bijvoorbeeld. Daar wil een groep jonge moslima’s zaterdag op de Suikerrui nabij het stadhuis een ‘strandfeest in boerkini’ houden, om zo te protesteren tegen het boerkiniverbod en de goedkeurende reacties daarvan door onder meer de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (NV-A). De NV-A diende vorige week nog een wetsvoorstel om het kledingstuk ook op stranden in België te kunnen verbieden. De Antwerpse moslima’s schrijven:
“Niet enkel in Frankrijk worden vrouwen gedwongen zich te kleden naar wat de ander aanvaardbaar vindt. In België is dat niet anders! In de meeste openbare zwembaden zijn vrouwen niet welkom met een badpak naar keuze en ondertussen willen sommige politieke partijen ons de toegang tot onze kust verbieden. Vrouwen zijn zelfs beledigd als ‘tentendragers’ door de burgemeester van Antwerpen.
Wij zijn vrouw én vrij! Onze lichamen zijn van ons. Wij bepalen welk stukje huid we bedekken en bloot laten. Zo hoort het en niet anders. Met burkini, bikini, monokini of zonder al die kini’s. Daarom een duidelijk signaal aan politici: onze lichamen zijn noch een symbool van vrijheid, noch een symbool van onderdrukking. Onze lichamen zijn simpelweg van ons en daarover zélf beslissen is onze fundamentele vrijheid.”
Iedereen is bij de demonstratie welkom: in boerkini, bikini, monokini of kiniloos.
Dergelijke protesten worden ook op andere plekken georganiseerd. Zo is in Londen, vlak buiten de ambassade van Frankrijk een protest gehouden, met als titel ‘Draag Wat Je Wil Strandfeest’.
Fariah Syed, de initiator van het evenement:
“We hebben het evenement opgezet om solidariteit te tonen met de islamitische vrouwen, niet alleen in Frankrijk maar wereldwijd. Het verbod op boerkini’s lijkt ons in tegenspraak met de waarden die Frankrijk zo hoog in het vaandel heeft – vrijheid, gelijkheid en broederschap. Als een vrouw vrij is om haar lichaam bloot te geven, waarom is ze dan niet vrij om het te bedekken? Vrouwen moeten toegestaan worden om te dragen wat ze willen, wanneer ze willen. Vrouwen moeten worden behandeld als gelijken, ongeacht hun religie. Dit verbod bestendigt een stereotype van moslimvrouwen. Door hun keuzevrijheid te ontnemen is de Franse regering precies geworden dat wat ze beweren te bestrijden: onderdrukker.”
Eerder organiseerden de Jonge Socialisten ook al een Draag Wat Je Wil Strandfeest op het Scheveningse strand. In het AD zegt Lieke Kuiper dat het een slechte zaak is wanneer door anderen bepaald wordt hoe moslima’s zich moeten kleden. Ze geeft toe dat er heus vrouwen zijn die gedwongen worden om zich te bedekken, bijvoorbeeld door hun man, maar dat neemt niet weg dat er ook “zelfbewuste moslima’s zijn die zelf kiezen een sluier te dragen.” Ook in de uitzending van Pauw  vertelt ze daarover.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.