55

Vrouwen worden letterlijk ziek van nafluiten

Bang zijn om verkracht te worden, nageroepen worden op straat en andere vormen van seksisme zorgen voor psychische klachten bij vrouwen

De angst van vrouwen om lastig gevallen, verkracht of gediscrimineerd te worden is zo normaal geworden voor ze dat ze niet eens meer doorhebben dat ze daar constant mee moeten leven. Maar het heeft grote gevolgen voor hun geestelijke gezondheid. Amerikaans onderzoek wijst uit dat er een verband is tussen psychische klachten en kopzorgen over je fysieke veiligheid.

Wat doet het op de lange termijn met je mentale gezondheid als je constant moet leven met de angst om verkracht te worden? Hoe lang blijft het nog nazingen in je hoofd als je wordt nageroepen op straat?

Onderzoekers van twee Amerikaanse universiteiten ontdekten dat vrouwen eigenlijk altijd waakzaam zijn op seksisme en dergelijke emotionele stress zorgt voor psychische klachten. Net zoals andere vormen van geweld of racisme dat kunnen doen.

Dr. Laurel B. Watson, assistent-professor van de Universiteit van Missouri-Kansas City vertelt aan The Guardian dat het zó’n normaal geworden angst is, dat het voor de vrouwen in het onderzoek soms moeiljk was om aan t egeven dat ze er last van hadden. Ze legt uit:

Laatst ging ik een rondje hardlopen, en ik zag een man in een busje – en als ik langs hem zou rennen, dan had hij de deur kunnen openen en me kunnen grijpen. Daarom dacht ik gelijk dat ik aan de andere kant langs het busje moest rennen of een andere kant op moest gaan, ik dacht daar geen twee keer over na (….) Vrouwen passen hun gedrag iedere dag aan”.

Dr. Watson zegt dat het feit dat vrouwen 70 procent meer kans hebben dan mannen om depressief te worden en twee keer zoveel kans hebben op een angststoornis “absoluut” gerelateerd is aan seksisme waar ze in hun omgeving mee te maken krijgen.

Zwarte en blanke vrouwen
Het onderzoek werd uitgevoerd met een steekproef bestaande uit 228 Amerikaanse vrouwen aan een universiteit in het Zuid-Oosten van de Verenigde staten. Er deden 133 zwarte en 95 blanke vrouwen aan mee. Het onderzoek wees uit dat zwarte vrouwen vaker bang waren voor een misdrijf en meer gevallen van seksuele objectificatie ervaarden. Dr. Watson legt uit dat alle vrouwen in een constante staat van verhoogde waakzaamheid verkeren, en dat de impact daarvan op zwarte vrouwen nog groter is dan op blanke vrouwen. Zij zouden een andere erfenis van seksuele objectificatie en seksueel geweld met zich mee dragen, aldus de onderzoekster.

The Guardian: Sexism is making women sick

Cc-foto: Marien van Os

Geef een reactie

Laatste reacties (55)