23

Vrouwenjacht app afgeschoten

Makers verwijderen na storm van kritiek iPhone app om vrouwen te lokaliseren 

Sociale media reiken soms verder dan je lief is. Dat werd weer duidelijk door de app Girls Around Me voor de iPhone waarmee de Russische makers in kaart brengen welke vrouwen er in de omgeving aanwezig zijn en waar. Ze scanden daartoe ongemerkt en ongevraagd de gegevens van sociale media sites als Facebook en Foursquare.

Vrouwen worden in het intro-screen van de app Girls Around Me afgebeeld als een soort striptease-dansers. ‘Verander je stad in een dating-paradijs!’ zeggen de makers. Op een kaart in app verschijnen foto’s van vrouwen die zich in de buurt bevinden en met een klik kun je zien wie het zijn, waar ze precies zijn en alle andere info die een profiel op een sociale media site – ongemerkt – prijsgeeft. De makers scanden daartoe Foursquare, een app waarmee je op plaatsten kunt inchecken om aan je vrienden te laten weten waar je bent. De hits werden vervolgens gecombineerd met profielgegevens van Facebook.

De app is een nachtmerrie op het gebied van privacy en ongewenst gedrag. The Cult of Mac spreekt van een ‘wake up call’. De app werd de afgelopen dagen door media als de New York Times en Wall Street Journal fel bekritiseerd. De makers, die volgens eigen zeggen gewoon een plezierige app wilden maken, fabriceerden een ideaal wapen voor vrouwenstalkers en andere griezels.

Na rumoer over de toepassing blokkeerde Foursquare de toegang tot de app. Daarop trokken de makers, van het Moskouse i-Free, de app terug uit de app store. De toepassing was toen al 70.000 keer gedownload. Mogelijk komt er een vervolg schrijft Bright:

i-Free is gepikeerd dat ze als privacy schenders worden afgeschilderd en beweren privacy serieus te nemen. Ze gaan door met de ontwikkeling van de app en beperken die dan tot het laten zien publieke plekken en ruimte’s die met anderen gedeeld worden.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)