6

Vrouwenopvang: concurreren om een slaapplek

Vrouwenopvang zit tjokvol… Slachtoffers huiselijk geweld of mensenhandel kunnen nauwelijks terecht

De vrouwenopvang zit overvol. Slachtoffers van mensenhandel of huiselijk geweld die nu aankloppen voor een bed, kunnen er vaak niet terecht. Het tekort is zelfs zo nijpend, dat de verschillende groepen vrouwen in nood met elkaar concurreren om een plek. Dat schrijft de Volkskrant in de zaterdag editie.

De oorzaak van het probleem ligt onder meer bij het stijgende aantal slachtoffers van mensenhandel dat aanspraak maakt op deze opvang. Ook blijven veel vrouwen lang in zo’n opvang, omdat ze nergens anders heen kunnen. De doorstroming is gestokt.

Jan Laurier, voorzitter van de koepelorganisatie Federatie Opvang, trekt in de Volkskrant aan de bel:

Het gebeurt nu dat we vrouwen die acuut opvang nodig hebben, niet kunnen plaatsen. Het is nu eenmaal niet te plannen wanneer zich een slachtoffer aandient van huiselijk geweld.”

Sommige opvangcentra hebben inmiddels, noodgedwongen, een quotum ingesteld voor de opvang van vrouwen die met mensenhandel te maken hebben gehad. Vorig jaar werd een plek gezocht voor 280 vrouwen, een kwart meer dan het jaar ervoor.

De opvanghuizen zijn inmiddels met elkaar in gesprek gegaan om een oplossing te vinden. In september komen ze met een advies voor meer capaciteit. De gemeenten die de vrouwenopvang regelen willen meer hulp vanuit de landelijke overheid. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie laat echter weten dat het aan de gemeenten is  een woonruimte aan deze vrouwen te bieden.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)