7

Vrouwenquotum bij debatten, vage peilingen en het wonder van Klaver

In Oh Oh Den Haag bespreken Peter Kee, parlementair journalist voor Pauw & Jinek, en Francisco van Jole van Joop de politieke actualiteit. Van Jole wil eerst even van Kee weten hoe het zit met het verhaal in De Telegraaf dat Rutte in de val is gelokt door zijn talkshow. Kee verwijst het bericht naar het rijk der fabelen.

Daarna gaat het over het schrijnend gebrek aan vrouwen in de politiek. Volgens Kee komt dat omdat vrouwen niet willen. Van Jole stelt dat het een veel dieper liggend probleem is. Partijen die geleid worden door vrouwen verliezen kiezers. Hij verklaart dat uit een cultuur – “vaker een dingetje bij de positie van vrouwen” – die hardnekkig seksistisch is.

Daarna gaat het over de peilingen die vaag zijn maar tegelijk heel belangrijk en tot slot stipt Van Jole nog even aan welk bijzonder project Klaver aan het realiseren is. Hij maakt van GroenLinks een volkspartij door het gewone te benadrukken en het (ex-)hippie-gedachtengoed achter zich te laten. “Zo haalt hij lager opgeleiden binnen zonder de intellectuelen van zich te vervreemden. Als het hem lukt GroenLinks zo groot te maken, is dat een prestatie van formaat.”

Geef een reactie

Laatste reacties (7)