45

Vrouwenquotum in Europa weer stap dichterbij

Europees Parlement wil van glazen plafond af: vanaf 2020 40 procent vrouw ... nu is dat 16 procent

Het Europees Parlement heeft woensdag een voorstel gesteund dat oproept om voor 2020 ten minste veertig procent vrouwen in besturen van bedrijven te hebben.

Het parlement stemde in met 459 stemmen voor, 148 tegen en 81 onthoudingen. Toch is het voorstel er daarmee nog niet door. Het moet nu door de lidstaten worden besproken en daar zal het tot flinke discussie leiden. De lidstaten vinden bijvoorbeeld dat Brussel zich niet met dit soort onderwerpen moet bemoeien. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) liet al weten daar ook zo over te denken. Eerder dit jaar tekende Nederland samen met negen andere Europese landen bezwaar aan tegen de Brusselse plannen voor verplichte vrouwenquota in de raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven. 


‘Historisch moment’
Vicevoorzitter van de Europese Commissie Viviane Reding noemde de resolutie een ‘historisch moment voor gendergelijkheid in Europa’. De Commissie stelt dat vorig jaar minder dan vijftien procent van de bestuursleden van de grootste Europese bedrijven vrouw was. Nederland heeft het doel in 2016 dertig procent topvrouwen bij grote bedrijven te hebben.

Discussie
Het vrouwenquotum leidt in de verschillende lidstaten tot discussie, onder andere omdat zij het zelf willen kunnen bepalen, maar ook omdat niet iedereen ervan overtuigd is dat het goed is. Volgens de Amerikaanse Christina Hoff Sommers van de denktank American Enterprise Institute in Washington is het effect van vrouwen op de prestaties van bedrijven negatief.
In Noorwegen werd tien jaar geleden een verplicht quotum van 40 procent vrouwelijke commissarissen bij grote bedrijven ingevoerd. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Michigan zouden die bedrijven erop achteruit zijn gegaan. De quota zouden hebben geleid tot jongere en minder ervaren raden van commissarissen.

CC foto: ULL

Geef een reactie

Laatste reacties (45)