21

VRT wil meer vrouwen, ‘gekleurde’ gezichten en holebi’s

De Belgische omroep heeft zich zelf streefcijfers opgelegd voor meer diversiteit op de Vlaamse televisie

VRT, de openbare omroep van Vlaanderen wil in de toekomst een betere afspiegeling zijn van de samenleving. Daarom heeft zij zichzelf streefcijfers opgelegd voor meer vrouwen en allochtonen in hun programma’s.

De Belgische omroep heeft zich vooropgesteld dat 40 procent van de presentatoren en gasten vrouw moet zijn. Bij het journaal is dat nu nog maar 33 procent.

VRT-woordvoerder Björn Verdoodt stelt in Deredactie.be dat VRT diversiteit in de breedste zin van het woord willen doorvoeren. “We willen meer aandacht voor alle leeftijdscategorieën, voor verschillende regio’s, voor holebi’s, …”. Ook wil hij meer allochtone presentatoren.

Aan de streefcijfers zit nog geen deadline verbonden. De verschillende netten bereiden nu een actieplan voor. Verdoodt: “Bepaalde doelstellingen kunnen we op korte termijn, dus de komende maanden of binnen het jaar, realiseren, maar het is ook een project op lange termijn. […] We zullen niet alles veranderen in de komende maanden, maar bij alle toekomstige beslissingen zullen we die actieplannen wel in ons achterhoofd houden.

Deredactie.be: VRT streeft naar meer diversiteit op scherm

Geef een reactie

Laatste reacties (21)