4

VS akkoord met nieuwe kapitaaleisen banken

Amerikaans Congres wil op sommige punten zelfs verder gaan dan de Basel III regels

De Verenigde Staten gaan akkoord met de nieuwe kapitaaleisen voor banken. De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner heeft zaterdagavond laten weten dat de VS ‘zeer gecommitteerd’ is aan de regels die zijn vastgelegd in het Basel III-akkoord. Deze stellen onder andere dat banken minimaal zeven procent van hun kapitaal vast moeten gaan houden.

Zaterdagavond vergaderde de internationale bankiers in Washington. Geithner gaf aan dat het meedoen van Amerika erg belangrijk is.

Er zijn namelijk nog veel open punten bij de invoering van Basel III. Als de Amerikanen niet meewerken gaan allerlei andere mensen zich afvragen waarom zij het wel concreet zouden moeten invullen.

Het Basel II-akkoord heeft Amerika nooit volledig ingevoerd, maar Geithner zegt dat het Amerikaanse Congres nu zelfs van plan is om op sommige punten verder te gaan dan het Basel III-akkoord stelt. De nieuwe regels zijn een pijnpunt voor de bankensector. De hogere kapitaaleisen zouden ten koste gaan van de winstgevendheid menen sommige banken. Sommige landen vinden de zeven procent regeling echter nog te magertjes. Engeland heeft de kapitaaleisen bijvoorbeeld op een minimum van tien procent vastgesteld.

Nout Wellink, directeur van de Nederlandse Bank heeft er vertrouwen in de Amerika dit keer volledig gaat meewerken. Wellink is eveneens voorzitter van het Basel Comité dat de nieuwe bankregels heeft opgesteld.

Trouw: Wellink: VS houden vast aan nieuwe bankregels

cc-foto: Center for American Progress

Geef een reactie

Laatste reacties (4)