Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VS berecht kindsoldaat Guantanamo Bay

  •  
10-08-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Guantanamo_omarkhadr300.jpg
Eerste proces tegen Guantanamo-gevangene onder president Barack Obama gevoerd tegen Canadees die bij arrestatie 15 jaar oud was
In de Verenigde Staten begint dinsdag het proces tegen de jongste gevangene van Guantanamo Bay. Bij zijn arrestatie acht jaar geleden was de Canadees Omar Khadr 15 jaar oud. Voorvechters van kinderrechten hebben felle kritiek geuit.
Trouw schrijft dat Khadr wordt verdacht van de moord op een Amerikaanse militair. Volgens zijn advocaten steunt de zaak op bekentenissen die in Afghanistan en Guantanamo Bay door middel van mishandeling zijn verkregen. Khadr zelf ontkende maandag nog dat hij de granaat had gegooid die de Amerikaanse soldaat het leven kostte.
Zijn advocaten noemen Khadr een slachtoffer. Hij zou door zijn familie gedwongen zijn om mee te vechten. Zijn vader, Ahmed Said Khadr, was een in Egypte geboren Canadees, die ervan wordt verdacht terreur te financieren. Als hij schuldig wordt bevonden, kan Khadr een levenslange gevangenisstraf krijgen.
Het hoofd van Unicef, Anthony Lake, een voormalig adviseur van president Barack Obama, zei dat het proces een gevaarlijk internationaal precedent kan scheppen en ertoe kan leiden dat wereldwijd meer kinderen het slachtoffer worden van oorlog.
Lees meer bij Trouw en The Huffington Post. De video is van CNN.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.