Laatste update 04 april 2020, 10:36
65

VS beschuldigd van piratenpraktijken bij jacht op mondmaskers

Berlijn beschuldigt de Amerikaanse overheid van ‘moderne piraterij’. De Amerikanen zouden een partij van 200.000 mondmaskers bestemd voor de Duitse deelstaat in beslag hebben genomen. De Standaard schrijft:

De regionale minister Andreas Geisel beweert dat Berlijn FFP2-maskers bestelde bij een Amerikaans bedrijf en er ook voor betaald heeft. Volgens de Duitse krant Tagesspiegel zijn de maskers geproduceerd in China. Maar de VS hebben de mondmaskers geconfisqueerd in de Thaise hoofdstad Bangkok, volgens Geisel. ‘We zien dit als een daad van moderne piraterij’, haalt Geisel uit. ‘Dit is niet hoe je trans-Atlantische bondgenoten behandelt. Zelfs in tijden van een globale crisis, moeten we niet de methodes uit het Wilde Westen laten heersen.’

Volgens Bild waren de maskers besteld bij het Amerikaanse bedrijf 3M.

Ook in Frankrijk klagen overheden over wanstaltige Amerikaanse praktijken. De Amerikanen overbieden hulp zoekende landen wel drie tot vier keer om de felbegeerde beschermingsmiddelen in handen te krijgen. De Amerikaanse overheid verbiedt bedrijven ondertussen om hulpmiddelen aan het buitenland te leveren. Zo werd 3M er door de regering Trump van weerhouden beademingsapparatuur aan Latijns-Amerikaanse landen te leveren.

Ook Canada lijdt onder het nieuwe Amerikaanse protectionisme. Premier Justin Trudeau reageert verbolgen en wijst er op dat duizenden Canadese verpleegkundigen dagelijks de grens oversteken om zieke Amerikanen bij te staan. Een grensblokkade voor hulpgoederen zou ook dat in gevaar kunnen brengen.

cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (65)