41

VS: ‘Besnijden jongens heeft meer voor- dan nadelen’

'Kans op besmetting met HIV neemt door besnijdenis met meer dan de helft af'

Het Amerikaanse Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (CDC) heeft nieuwe richtlijnen uitgevaardigd voor het besnijden van jongens. Volgens de overheidsorganisatie lijdt het geen twijfel dat de ingreep gezondheidsproblemen voorkomt. In de VS is meer dan de helft van de mannen besneden.

Het CDC startte zeven jaar geleden een onderzoek naar herziening van de richtlijnen voor besnijden omdat steeds meer groepen er niet van wilden weten. Sommige staten staakten de vergoeding voor de ingreep. Bovendien werd er actie gevoerd om de praktijk te stoppen. Werd in de jaren zestig nog meer dan 80 procent van de jongens besneden, in 2010 was dat teruggelopen tot 58 procent.

Volgens het CDC is aangetoond dat besnijden een belangrijke rol speelt in het voorkomen van HIV-besmettingen. Er zijn sterke aanwijzingen dat een besneden voorhuid de kans om besmet te worden door een partner met 50 tot 60 procent reduceert. Bij herpes is dat 30 procent.

Het CDC wijst er op dat de besnijdenis het best zo jong mogelijk uitgevoerd kan worden. Bij pasgeborenen is de kans op complicaties 0,5 procent, daarna loopt het van 1-9 jarigen op tot 9 procent, zo meldt de New Zealand Herald.

Eerder op Joop: 
Sharah Mak: Zijn besneden mannen slechtere minnaars?
Ivan Wolffers: Waarom verzetten Nederlandse artsen zich tegen jongensbesnijdenis?

Duitse rechter: Jonge jongens besnijden is mishandeling

cc-foto: shira gal

Geef een reactie

Laatste reacties (41)