Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VS bewapent na Saoedi-Arabië ook Irak en Israël

  •  
17-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
222 keer bekeken
  •  
Flickr_VS_Wapens_Irak_JimGordon_300.jpg
Woordvoerder Washinton: Wapens vergroten stabiliteit in de regio...
Na Saoedi-Arabië hebben nu ook Irak en Israël grote wapendeals gesloten met de VS. Volgens een woordvoerder van Washington is dit soort leveranties “in het nationaal belang” van de VS, omdat het de stabiliteit in de regio zou waarborgen, met name tegenover Iran. Dat meldt NRC Handelsblad vrijdag.
Volgens sommige analisten wil Washington met de militaire versterking van zijn bondgenoten een Israëlische aanval op Iran voorkomen, zo schrijft NRC.
Israël beschouwt Iran als een bedreiging, omdat het zou werken aan een atoomwapen. Teheran ontkent dat. Israël heeft, naar algemeen wordt aangenomen, zelf kernwapens.
Eerder deze week werd bekend dat Saoedi-Arabië voor het recordbedrag van 60 miljard dollar, zo’n 46 miljard euro, aan wapentuig van de VS koopt. Irak, buurland en oude vijand van Iran, schaft voor 13 miljard dollar Amerikaanse wapens aan.
Het Amerikaanse leger wil ook Jemen de komende zes jaar voor 1,2 miljard bewapenen, in dit geval voor de strijd tegen lokale terreurnetwerken. Critici vrezen echter dat Jemen de wapens ook tegen shi’itische opstandelingen in eigen land zal gebruiken.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.