73

VS bombarderen Artsen zonder Grenzen Kunduz, noemen het ‘nevenschade’

Update: Aantal overleden AzG-medewerkers loopt op naar negen ... Eerder: Zeker drie AzG-medewerkers omgekomen bij bombardement op Kunduz

Bij een luchtaanval op een ziekenhuis in Kunduz zijn zeker drie medewerkers van Artsen zonder Grenzen (AzG) omgekomen. Dat meldt onder meer de BBC. De Britse nieuwszender meldt ook dat het vrijwel zeker gaat om aanvallen door de Amerikaanse luchtmacht, die het ziekenhuis per ongeluk zouden hebben geraakt. Een woordvoerder van de VS spreekt tegenover de BBC van ‘nevenschade’.

Updates onderaan artikel

Tijdens het bombardement waren ruim honderd patiënten en hun verzorgers in het ziekenhuis. Ook waren er nog eens 80 AzG-medewerkers aanwezig. Drie daarvan zijn nu omgekomen, ruim dertig worden nog vermist.

Het gebouw is meerdere keren geraakt, aldus AzG. In een verklaring laat de organisatie weten ’diep geschokt te zijn door de aanval, het doden van onze medewerkers en patiënten en de schade die het toebrengt aan de gezondheidszorg in Kunduz’. De kliniek is in de hele noordoostelijke regio van Afghanistan de enige plek waar levensreddende zorg voor ernstig gewonden beschikbaar is.

Update 12.45
De Vlaamse krant De Morgen schrijft dat de bombardementen nog zo’n dertig minuten doorgingen, nadat de Afghaanse en Amerikaanse autoriteiten over de locatie van het ziekenhuis waren ingelicht. Het dodental van de kant van Artsen zonder Grenzen is inmiddels opgelopen naar negen.

Foto vrijgegeven door AzG: het ziekenhuis na het bombardement.

Update 15.00

Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaker zegt in een reactie dat er terroristen in de kliniek zaten.

“Tien tot vijftien terroristen verschansten zich in het ziekenhuis tijdens de aanval. Die zijn allemaal gedood, maar er zijn ook artsen omgekomen”, aldus een woordvoerder. Hij weerspreekt hiermee de verklaring van het Amerikaanse leger dat het ziekenhuis zou zijn geraakt bij een aanval op een ander doelwit.

Update 17.45
De Amerikaanse strijdkrachten hebben hun excuses aangeboden voor het bombardement. Generaal Campbell heeft details doorgegeven en tegelijk zijn verontschuldigingen aangeboden. Bij de aanval kwamen zeker zestien mensen om het leven.

BBC: Afghan air strike: Kunduz MSF clinic workers killed

Geef een reactie

Laatste reacties (73)