42

VS bouwt troepenmacht op tegen China

Militair materiaal voor de Filipijnen en meer soldaten in Australië

De VS versterken hun militaire positie in Zuidoost-Azië om de invloed van China in te perken, zo meldt de Volkskrant woensdag. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft militaire steun toegezegd aan de Filipijnen, die zich zorgen maken over de groeiende spanning met China. Ook zullen de VS meer militairen stationeren in Australië.

De spanning tussen China en de VS in het gebied bestaat al langer. China beschouwt uitgestrekte delen van de Grote Oceaan als zijn eigendommen, terwijl de VS die als internationale wateren beschouwen, bericht de Volkskrant. 

Maar de toenemende invloed van China is maar één reden voor de uitbreiding van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Australië, zegt Ben Rhodes, een binnenlandse veiligheidsadviseur van de VS. De VS willen volgens hem ook sneller kunnen reageren op natuurrampen in de regio, zoals de verwoestende aardbeving en tsunami eerder dit jaar in Japan. Daarnaast zouden de strijd tegen terrorisme en piraterij een belangrijke rol spelen. Maar een grotere Amerikaanse aanwezigheid zou de VS vooral helpen “onze belangen en onze bondgenoten te beschermen”, aldus Rhodes.

Niet iedereen was blij met de komst van Clinton naar de Filipijnen. In de hoofdstad Manilla werd haar konvooi bekogeld met verfbommen, zo meldt onder andere Trouw.

Lees meer bij de Volkskrant: VS versterken leger Zuidoost-Azië om invloed China terug te dringen

Trouw: Konvooi Clinton geraakt door verfbommen

Geef een reactie

Laatste reacties (42)