17

VS breiden boringen schaliegas uit, volgende stap: Patagonië

Amerikaanse oliemaatschappij Chevron sluit overeenkomst met Argentijnse overheid

De Argentijnse overheid heeft een overeenkomst gesloten met Chevron om schaliegas te winnen in Patagonië. Tot grote ontzetting van de Mapuche indianen, de bewoners van de omgeving. Chevron is een Amerikaanse oliemaatschappij. Gevreesd wordt dat de Amerikanen de Argentijnse bronnen zullen uitputten en het land vervuilen. De overeenkomst tussen de overheid en de oliemaatschappij omvat 1,5 miljard dollar (1,14 miljard euro).

De Argentijnse presidente Cristina Fernandez denkt dat deze deal de energie-onafhankelijkheid van Argentinië zal bevorderen. Tegenstanders menen echter dat Argentinië zichzelf hiermee juist in de uitverkoop doet.

Nilo Cayuquo, leider van de Mapuche-gemeenschap in Neuquen, de provincie waar het schaliegas zich bevindt, zegt over de overeenkomst:

Het is onverantwoord en het is een gebrek aan bewustzijn dat de nationale overheid deze middelen overhandigt aan Chevron. We hebben het hier over geld, meer niet. Ze hebben het niet over het milieu of de toekomstige generaties.”

Adolfo Perez Esquival, Nobelprijswinnaar in 1980, zegt:

Wij Argentijnen geven onze middelen aan de Verenigde Staten en maken van YPF (Spaans olie- en gasmaatschappij, red) een sterk vervuilend bedrijf dat deze methode, ook wel bekend als fracking, zal gaan gebruiken.

Perez Esquival geeft nog niet op. Hij bereidt een rechtszaak voor en eist de rapporten in te kunnen zien waarin de impact op het milieu van fracking in Patagonië behandeld wordt. Vervolgens zal hij proberen de ontwikkelingen te blokkeren, alhoewel hij weinig kans van slagen ziet.

Chevron breidde zijn aanwezigheid in Zuid-Amerika uit. In 2001 nam de oliemaatschappij Texaco over die olieboringen in het Ecuadoraanse deel van de Amazone verricht en daarvoor voor de rechter is gesleept. De lokale bewoners claimen dat Texaco met de boringen de bodem, rivieren en het grondwater van de omgeving heeft vervuild. Als gevolg hiervan zou er een kankerepidemie heersen, zijn er veel geboorteafwijkingen, miskramen en andere kwalen. Chevron zou de eigen puinhoop nooit hebben opgeruimd. De oliemaatschappij beschuldigt de bevolking op zijn beurt van het verspreiden van valse en misleidende informatie.

Foto: De Argentijnse presidente Cristina Fernandez schudt de hand van John S. Watson, directeur van Chevron Corp.

The New Zealand Herald: Indians and leftists slam Argentina’s Chevron deal

Geef een reactie

Laatste reacties (17)