Laatste update 17:28
26

VS deporteert Palestijnse Harvard-student om kritische social media posts van vrienden

De Amerikaanse immigratiedienst heeft een aankomend Harvard-student gedeporteerd, omdat zijn vrienden zich op social media kritisch hadden uitgelaten over de Verenigde Staten. Dat meldt het prestigieuze universiteitsblad The Harvard Crimson. Ismail B. Ajjawi, een Palestijns-Libanese jongen van 17, beschikte over alle benodigde papieren en visa om in de VS te mogen zijn, maar daar liet de immigratiedienst zich niet door tegenhouden.

Vlak nadat hij was aangekomen op Boston Logan International Airport werd Ajjawi uit de rij geplukt en aan een urenlang verhoor onderworpen, onder meer over zijn religie. Hij moest zijn telefoon, laptop en passwords afstaan voor onderzoek, waarna zijn social media accounts werden doorgespit door medewerkers van de immigratiedienst. Het feit dat hij accounts volgde die kritische uitspraken deden over het beleid van de Verenigde Staten was reden om hem de toegang te ontzeggen, zijn visum in te trekken en hem te deporteren, terwijl hij zelf geen enkele politieke uitspraak had gedaan, of zelfs maar een like had uitgedeeld.

De universiteit hoopt de zaak op te kunnen lossen met de betreffende autoriteiten zodat Ajjawi alsnog deel kan nemen aan het schooljaar dat volgende week begint.

De Amerikaanse immigratiedienst wilde niet reageren op vragen van The Harvard Crimson.

Cc-foto: Tim Sackton

Geef een reactie

Laatste reacties (26)