45

VS doen verregaande consessies voor korte bouwstop Israël

Bouwstop duurt maar drie maanden, in ruil daarvoor zorgt Amerika dat kritiek op bondgenoot in VN verstomt en levert JSF tegen een zacht prijsje

Israël zal deze week waarschijnlijk akkoord gaan met een nieuwe bouwstop van 90 dagen in sommige nederzettingen. Dat meldt NRC Handelsblad maandag. In ruil daar krijgt Israël van de VS, die deze bouwstop heeft voorgesteld, dipomatiek vrij spel. Zo zal Amerika zorgen dat kritiek op de bondgenoot in de VN verstomt en krijgt Israel JSF-gevechtsvliegtuigen tegen een zacht prijsje. Bovendien geldt de bouwstop niet voor het bezette Oost-Jeruzalem.

NRC schrijft dat de VS hopen met deze nieuwe bouwstop de Palestijnse Autoriteit te verleiden verder te gaan met de vastgelopen vredesgesprekken met Israël. De vorige bouwstop bracht Israël en de Palestijnse Autoriteit ook al niet dichter bij elkaar. Tijdens de stop werd in veel nederzetting gewoon doorgebouwd.

Als het kabinet inderdaad akkoord gaat, geven de VS Israël na negentig dagen vrij spel bij de bouw op de Westelijke Jordaanoever.

Lees meer bij NRC: Garanties VS voor bouwstop Israël

Geef een reactie

Laatste reacties (45)