Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VS, Duitsland en België helpen IS aan wapens

  •  
08-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
139 keer bekeken
  •  
Gun.jpg
Rapport Amnesty International wijst uit dat 'roekeloze wapenhandel wreedheden aanwakkert'
Amnesty International heeft dinsdag een rapport gepubliceerd waarin gesteld wordt dat een groot deel van de wapens van de Islamitische Staat (IS) in de VS, Duitsland en België geproduceerd worden.
De terreurgroep zou zich goed hebben bewapend door de slecht gereguleerde wapenhandel. IS heeft wapens van het Iraakse leger in handen gekregen die na de Amerikaanse inval in 2003 aan hen verkocht of gegeven werden. Onderzoeker bij Amnesty Patrick Wilcken reageert:
(…) De roekeloze wapenhandel wakkert wreedheden aan. Slechte regulering en het gebrek aan toezicht op de immense stroom van wapens naar Irak in de afgelopen tientallen jaren heeft IS en andere gewapende groepen ongekende vuurkracht gegeven.
Tussen 2003 en 2007 hebben de VS en bondgenoten een miljoen wapens en kogels aan het onvoorbereid en slecht georganiseerd Iraakse leger overhandigd. Volgens Amnesty zijn er toentertijd veel van die wapens verdwenen en hebben ze uiteindelijk voor een  bloeiende illegale wapenmarkt gezorgd.
Een ander deel van het wapenarsenaal van IS komt uit Rusland, China en voormalige sovjetstaten. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.