Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'VS en Rusland eens over aanpak chemische wapens Syrië'

  •  
14-09-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Flickr_Kerry_Lavrov_SecretaryofDefense_300.jpg
Update Syrië officieel lid OPCW ... Minister Timmermans: Belangrijke stap ... Amerikaanse minister Buitenlandse Zaken Kerry: Assad-regime moet binnen een week lijst chemische wapens overhandigen
De Verenigde Staten en Rusland zijn het in Genève eens geworden over hoe om te gaan met de chemische wapens van Syrië. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zaterdagmiddag gezegd, zo meldt NRC Handelsblad.
Dit artikel wordt bijgewerkt. Updates leest u onderaan
De internationale gemeenschap verwacht nu van Assad dat hij zijn chemische wapen opgeeft, zoals hij eerder beloofde. De Syrische overheid moet binnen een week over de brug komen met een lijst van alle chemische wapens die zij op voorraad heeft, schrijft NRC. Maar de VS en Rusland zijn het al eens over het aantal en het soort chemische wapens dat Syrië in bezit zou hebben, aldus Kerry.
Ook over de manier waarop de chemische wapens van Syrië verzameld en vernietigd moeten worden is overeenstemming: wapeninspecteurs van de Verenigde Naties moeten van het Syrische regime de ruimte krijgen om alle opslagplaatsen van de chemische wapens te bezoeken.
Als Assad zich niet houdt aan de voorwaarden die de Amerikanen en Russen stellen, dan voorziet het VN-Handvest in regels die militair ingrijpen in een land alsnog mogelijk maken. De VS en Rusland zullen dan een resolutie indienen bij de VN-Veiligheidsraad.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov noemde de gesprekken met Kerry na afloop “uitstekend”, schrijft NRC. Syrië krijgt een kans om zijn beloftes na te komen en van militair ingrijpen is nog geen sprake.
De Amerikaanse president Obama liet zaterdagochtend weten bereid te zijn diplomatie een kans te geven, maar de VS blijven bereid militaire acties tegen het regime van president Assad te ondernemen.
Update Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is blij met het bereikte akkoord. Op zijn Facebookpagina schrijft hij:
Goed dat Kerry en Lavrov in Genève een aanpak zijn overeengekomen om Syrië van chemische wapens te ontdoen. Een zeer belangrijke stap voorwaarts op het pad naar uitbanning van die massavernietigingswapens. Zodat ze niet meer in Syrië tegen de bevolking ingezet kunnen worden. Laten we hopen dat dit ook de basis legt voor vredesonderhandelingen met alle partijen in het conflict. Want dat is de enige oplossing in dat verscheurde land.
Het Vrije Syrische Leger wijst het akkoord pertinent af. Generaal Selim Idriss zegt dat het akkoord een klap is voor de opstand tegen het bewind van president Assad, zo meldt de NOS. Volgens Idriss geeft het akkoord Assad alleen maar tijdwinst.
De generaal zegt ook dat het Syrische leger begonnen is chemische wapens naar Libanon en Irak te verplaatsen. Zo zou een inspectie door de VN ontweken worden.
OPCW Syrië is zaterdag officieel toegetreden tot de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon nam de formele oorkonde van toetreding in ontvangst. Dit heeft de woordvoerder van de VN laten weten via Twitter. De toetreding is daarmee volkenrechtelijk bindend, meldt de Volkskrant.
Foto voorpagina cc: Secretary of Defense

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.