Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VS en Saoedi-Arabië sluiten wapendeal van 46,5 miljard euro

  •  
14-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_ede_22.jpg.jpg

Bewapening van de ene islamitische staat tegen de andere, Iran. Deze keer geen verzet verwacht van vrienden van Israël in Amerikaans congres.

De Amerikaanse regering wil Saoedi-Arabië voor het recordbedrag van in totaal 60 miljard dollar (46,5 miljard euro) wapens verkopen. Dat schrijft NRC Handelsblad dinsdag. De bewapening van het islamitische koninkrijk is bedoeld als tegenwicht tegen de opkomst van Iran als regionale mogendheid.
Ter vergelijking, de hele Iraanse defensiebegroting zou tussen 7 en 9 miljard dollar belopen (tegen Nederland 10,2 miljard dollar in 2010), zo meldt NRC. Iran wordt echter verdacht van het maken van kernwapens. Dit wordt door Teheran overigens ontkend.
Anders dan bij  eerdere grote wapenleveranties aan Saoedi-Arabië, wordt in Washington niet veel verzet verwacht van bondgenoten van Israël in het Congres, dat na notificatie 30 dagen heeft om bezwaar te maken.
Als de deal door het Congres wordt aanvaard, geeft dat Saoedi-Arabië ruimte later meer aan te schaffen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.