8

VS: FBI moet makkelijk bij internetgegevens kunnen

Regering Obama wil weer stukje privacy opofferen aan de strijd tegen terrorisme

In de VS wordt mogelijk weer de privacy opgeofferd in de strijd tegen het terrorisme. De regering-Obama wil dat de inlichtendienst FBI makkelijker en sneller gegevens over internet bij bedrijven kan opvragen zonder rechterlijk bevel. Dat meldden Amerikaanse media vrijdag.

De FBI zou dan bijvoorbeeld sneller te weten kunnen komen wanneer en vanaf welke computer een e-mail is verstuurd en waarheen. Ook kan mogelijk opgevraagd worden met welke computer wat is gedaan. Voor de inhoud van een e-mail en andere communicatie op het internet blijft een rechterlijk bevel nodig, aldus The Washington Post.

Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Barack Obama juist paal en perk te stellen aan de schending van de privacy van burgers door de overheid.

De overheid beweert nu dat het om hetzelfde gaat als gegevens over telefoonverkeer: wie van waar wanneer belde. Maar “een verzoek om vrienden te worden op Facebook, is dat net als een telefoontje of een e-mail?”, aldus een advocaat die internetbedrijven bijstaat.

Lees meer bij The Washinton Post en de Volkskrant

Foto: Mikey C. Ottawa (Flickr cc)

Geef een reactie

Laatste reacties (8)