8

‘VS financierden oppositie Syrië’

Klokkeluiderssite WikiLeaks onthult geldstroom vanuit Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken. Demonstraties Syrië gaan in alle hevigheid door

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken financierde in het geheim de tegenstanders van president Bashar Assad. Dat blijkt uit WikiLeaks-documenten die in handen zijn van de Washington Post. De diplomatieke stukken onthullen dat de VS vier miljoen euro pompte in oppositiegroepen waaronder Barada TV. De satellietzender brengt nieuws dat door de huidige regering gecensureerd zou worden. Eén van de oprichters is lid van de Syrische ballingen-groep ‘Beweging voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling’.

De aankondigde opheffing van de noodtoestand heeft president Bashar el-Assad geen rust opgeleverd. De demonstraties gaan door en ook het geweld er tegen. Een ordedienst schoot maandagochtend op een begrafenisstoet van een man die was doodgeschoten bij eerdere protesten. Bij de beschieting zouden drie doden en een vijftigtal gewonden zijn gevallen.

Ook andere protesten van de afgelopen weken eindigden in bloedbaden. Veiligheidsmensen van Assad schoten met scherp op de demonstranten. Die eisen nu niets minder dat het vertrek van de president.

Assad kondigde dit weekend hervormingen aan. Hij zou een reeks wetten willen doorvoeren “die hard zijn voor saboteurs”. Demonstraties zouden in de toekomst niet meer nodig zijn, zei hij op de Syrische staatstelevisie. Hij zou zelfs bereid zijn te praten met de vakbonden van de demonstranten. De Syrische jurist en mensenrechtenactivist Haytham Maleh zei zondag dat Assad ook hervormingen in het rechtssysteem moet doorvoeren omdat dat nu corrupt en partijdig is. Aan die eis heeft Assad nog geen gehoor gegeven.

Washington Post: U.S. secretly backed Syrian opposition groups, cables released by WikiLeaks show
NOS: Demonstraties Syrië houden aan

Geef een reactie

Laatste reacties (8)