43

‘VS gaan Syrische rebellen bewapenen’

UPDATE Rusland veroordeelt Amerikaans plan ... Inlichtingendiensten VS en EU: Assad gebruikt chemische wapens

De Verenigde Staten zijn van plan de Syrische rebellen te gaan bewapenen. De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdagnacht zijn goedkeuring verleend aan de steun. Obama acht bewezen dat het regime van president Assad chemische wapens heeft ingezet. Volgens de VS is daarmee de grens bereikt.

Update 11.30
Rusland heeft het plan van de Verenigde Staten om wapens te leveren aan de opstandelingen in Syrië veroordeeld. Volgens de voorzitter van de buitenlandcommissie van de Doema, het Russische parlement, is het verhaal van de chemische wapens verzonnen door Amerika. Hij trekt de vergelijking met de massavernietigingswapens die Saddam Hoessein zou hebben gehad, maar waarvan het bestaan nooit is aangetoond. Dat meldt de NOS.

De VS sturen wapens en militaire hulp om de oppositie te helpen het regime van Assad omver te werpen. Hiermaa gaan ze een actieve rol spelen in het conflict. Tot nu toe stuurden de VS alleen medische hulp.

Al maanden wordt in de VS gesoebat over het leveren van wapens aan de opstandelingen. Eerder rapporteerde de VN al in een rapport dat het “aannemelijk” is dat er beperkte hoeveelheden chemische wapens zijn gebruikt in Syrië. De VN sprak overigens over beide kanten; zowel het Syrische regime als de opstandelingen zouden chemische wapens hebben ingezet. De VN baseert zich hierbij op interviews met slachtoffers, medici en andere getuigen.

Eerder:

Amerikaanse en Europese inlichtingendiensten hebben gerapporteerd dat de Syrische president Bashar Al-Assad chemische wapens heeft ingezet tegen de rebellen. De druk op de regering in Washington om in het conflict in te grijpen neemt toe. Het was president Obama zelf die het gebruik van chemische wapens een grens, een rode lijn, noemde die Assad niet mocht overschrijden.

Binnen de regering Obama is een memorandum rondgegaan dat stelt dat Assad “een aantal keren in het afgelopen jaar op kleine schaal chemische wapens heeft ingezet tegen de oppositie”. Daarbij zouden tussen de 100 en 150 mensen om het leven zijn gekomen. Dit zou blijken uit uitgebreid onderzoek door Amerikaanse en Europese rinlichtingendiensten, zo meldt de Amerikaanse krant The New York Times donderdag.

Eerder maakte Obama bekend dat er wel slachtoffers van chemische wapens waren onderzocht, maar dat niet duidelijk was door wie en onder welke omstandigheden de wapens waren gebruikt. Het is ook nu niet duidelijk hoe precies tot de conclusie is gekomen dat het Assad was. Toch zou de Amerikaanse president er nu van overtuigd zijn dat het de Syrische regeringstroepen waren. 

De regering Obama is er echter nog niet uit wat er nu moet worden gedaan om een einde te maken aan de Syrische burgeroorlog die al aan 90 duizend mensen het leven zou hebben gekost. Sinds regeringstroepen de strategisch belangrijke plaats Qusayr op de opstandelingen heroverden is in allerijl een aantal vergaderingen belegd. De rebellen zouden het niet lang meer volhouden tegen Assad. 

Hooggeplaatste regeringsfunctionarissen roepen volgens The New York Times om militair ingrijpen, maar het Witte Huis blijft hier huiverig voor. Volgens de laatste berichten is er nog altijd geen besluit genomen.

NYT: Syria Has Used Chemical Arms on Rebels, U.S. and Allies Find

Foto-cc: James Gordon Los Angeles

Geef een reactie

Laatste reacties (43)