203

VS gaat mogelijk wapens leveren aan Oekraïne

Update: veiligheidsadviseur Obama ontkent op korte termijn wapens te zullen leveren ... Bevelhebber NAVO steunt plan ... SP-Kamerlid Van Bommel slaat alarm

In Washington groeit het draagvlak om wapens te gaan leveren aan de regering van Oekraïne in de strijd tegen de Moskou gesteunde opstandelingen. Tot nu toe wilde de VS geen materieel leveren waarmee mensen gedood kunnen worden. Minister van Buitenlandse Zaken zou open staan voor gesprekken over deze strategiewijziging.

De ommezwaai in het beleid wordt gemeld door de New York Times op basis van niet nader genoemde bronnen in de regering. De verliezen die het Oekraïense leger de afgelopen weken heeft geleden zou de stemming in regeringskringen hebben doen opslaan. Veiligheidsadviseur Susan Rice was altijd tegen wapenleveranties maar is bereid haar standpunt te herzien.

Ukrainians on the battlefieldUitgesproken voorstander van wapenleveranties zou NAVO-bevelhebber generaal Philip Breedlove zijn maar die wilde nog geen commentaar geven. Vandaag wordt in de VS een rapport gepresenteerd van oud-regeringsmedewerkers die pleiten voor de leverantie van drones, anti-tank wapens, pansterwagens en radarinstallaties ter waarde van 3 miljard dollar. Daarmee zou de druk op de opstandelingen om te kiezen voor onderhandelingen moeten worden opgevoerd.

“Het Westen moet de afschrikking in Oekraïne opvoeren door de risico’s en kosten van een nieuw grootschalig offensief door Rusland te verhogen. Dat vereist rechtstreekse militaire hulp van een veel grotere omvang dan nu plaatsvindt en met dodelijke defensieve wapens”, aldus het rapport.

Een van de samenstellers is Michèle A. Flournoy, die wordt genoemd als mogelijk toekomstig minister van defensie onder president Hillary Clinton. Volgens de samenstellers voert Rusland zijn hulp aan de opstandelingen stevig op. Steun die door Moskou overigens officieel ontkend wordt. Het Oekraïense leger kampt met verouderde wapens en daardoor niet in staat zijn de opstandelingen te verslaan.

SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft direct Kamervragen aangemeld over het bericht. “Ik vind dit een heel slecht voornemen, dat alleen maar bij zal dragen aan verdere escalatie van het geweld”, schrijft hij op zijn weblog

Update dinsdag 7.30 uur:

Een veiligheidsadviseur van president Obama zegt dat de Verenigde Staten niet op korte termijn wapens zullen leveren aan Oekraïne en dat “simpelweg meer wapens niet de oplossing is voor de crisis”. De VS houden er aan vast dat economische sancties de beste manier zijn om Rusland te beïnvloeden.

cc-foto: U.S. Army Europe Images

Geef een reactie

Laatste reacties (203)