Laatste update 08:10
66

‘VS gebruikte chemisch wapen in Syrië en Irak’

De Verenigde Staten worden ervan beschuldigd het chemische wapen witte fosfor te hebben gebruikt in Syrië en Irak. Dat zou zijn gebeurd in de strijd om de herovering van IS-bolwerken Raqqa en Mosoel. Het gebruik van het materiaal zou blijken uit beeldmateriaal dat online is verschenen en uit verslagen van mensenrechtengroepen. Het Pentagon onthoudt zich vooralsnog van commentaar.

Dat de Verenigde Staten het wapen gebruiken is echter niet uitzonderlijk, dat doen zij al sinds de oorlog in Vietnam. Witte fosfor kan worden gebruikt om mistgordijnen te creëren, maar is ook een vernietigend wapen. Het middel veroorzaakt hevige en moeilijk blusbare branden. Wanneer mensen met witte fosfor in aanraking komen heeft dat gruwelijke gevolgen, het zorgt ervoor dat de huid tot op het bot wegschroeit.

De beelden van het gebruik bij Raqqa en Mosoel werden online gezet door actiegroep Raqqa Is Being Slaughtered Silently (RABSS), maar ook door Islamitische Staat zelf. De beelden zijn bekeken door hulporganisatie Human Rights Watch (HRW). Volgens hen is er geen twijfel mogelijk: witte fosfor is ingezet bij de aanval op de steden.

Hoewel het Pentagon zelf ontkent noch bevestigt, heeft een woordvoerder van de internationale coalitie wel laten weten dat de witte fosfor inderdaad is ingezet. Dat zou echter ‘comform de oorlogswet’ zijn gebeurd. Die wet stelt dat het gebruikt mag worden voor militaire doeleinden. Wel is het in strijd met internationaal recht om het te gebruiken in gebieden waar burgers wonen. Onderzoek moet nog uitwijzen waar de fosfor is neergekomen. Naar schatting zitten nog altijd tienduizenden burgers vast in de stad. Unicef schat het aantal kinderen zelfs op 40.000.

Bronnen: De Morgen, Snopes

Geef een reactie

Laatste reacties (66)