Laatste update 20:14
54

VS gooien grootste niet-nucleaire bom ooit op Afghanistan

De Verenigde Staten hebben de grootste niet-nucleaire bom uit hun arsenaal op een streek in het oosten van Afghanistan gegooid. Volgens het Pentagon een gebied waar hoofdzakelijk IS-terroristen zich bevinden en waar een groot ondergronds tunnelnetwerk zou zijn. Het is de allereerste keer dat dit type bom is gebruikt.

Het gaat om de zogeheten GBU-43 bom, ook wel MOAB genoemd. Die afkorting staat officieel voor massive ordinance air blast, maar wordt door de luchtmacht ook wel mother of all bombs genoemd.

In een verklaring laat het Amerikaanse leger weten dat de bom bedoeld was om maximale schade aan te richten aan IS. Ook beweert de woordvoerder dat met het afwerpen van de bom ‘er alles aan gedaan is om burgerslachtoffers te voorkomen’. Over de manier waarop het Amerikaanse leger dat risico heeft beperkt, deed het Pentagon geen uitspraken. In hoeverre dat gelukt is, is vooralsnog dan ook niet bekend.

De ruim 9000 kilo wegende bom wordt afgeworpen vanuit een vliegtuig en explodeert boven de grond, waardoor een groot oppervlak wordt getroffen. De bom is vooral bedoeld om ondergrondse netwerken te vernietigen. Volgens de Amerikaanse generaal Joch Nicholson is de GBU-43 de juiste bom, want: ‘Nu de verliezen aan de kant van IS zijn toegenomen, gebruiken zij geïmproviseerde bommen, bunkers en tunnels om zich beter te verdedigen.’ Volgens experts is de bom vooral ook een psychologisch wapen. De impact zou zo enorm zijn, dat eventuele overlevenden of toeschouwers er blijvend last van houden.

Hulp- en mensenrechtenorganisaties uiten al geruime tijd zorgen over de toename in bombardementen door de Verenigde Staten in Sryië, Irak en Jemen, de afgelopen maanden. Er loopt momenteel een onderzoek naar een bombardement op een gebouw in Mosul, Irak. Bij dat bombardement kwam een groot aantal burgers om het leven. Het bombardement van donderdag kwam voor velen als een verrassing. Hoewel Donald Trump tijdens de campagne beloofde: ‘bomb the shit out of ISIS’, heeft hij het gedurende zijn presidentschap vrijwel geen enkele keer over Afghanistan gehad.

Geef een reactie

Laatste reacties (54)