5

VS houden poolboringen Shell tegen het licht

Vastgelopen boorschip aanleiding voor nieuw onderzoek 

De Amerikaanse overheid gaat de plannen van Shell om te boren in de wateren rond Alaska nog eens goed bekijken. Minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar zei dinsdag dat de uitkomst van het onderzoek zal worden gebruikt bij het wel of niet verstrekken van vergunningen. Dat meldt Trouw woensdag. Aanleiding voor de evaluatie is het onlangs aan de grond lopen van het boorschip Kulluk onderweg naar Alaska.

Behalve het vastlopen van de Kulluk kende Shell kende nog meer problemen in de aanloop naar de geplande werkzaamheden, zo schrijft Trouw. Bij tests raakte een zogeheten ‘containment dome’, een koepel die bij calamiteiten over een boorput kan worden gezet, beschadigd en twee boorplatformen raakten op drift. Milieugroeperingen riepen de Amerikaanse regering opnieuw op om een streep te halen door de boorplannen van Shell en andere olieconcerns in het poolgebied.

Shell laat echter weten zich gesterkt te voelen door het naderende onderzoek. “Een evaluatie op hoog niveau zal onze plannen voor Alaska verbeteren”, aldus een woordvoerster.

Trouw: Overheid VS onderzoekt boorplannen Shell in poolwateren

Meer bij New York Times: Arctic drilling to be reviewed in light off accidents

Foto-cc: Joint Base Elmendorf-Richardson

Geef een reactie

Laatste reacties (5)