7

VS houdt grote militaire weggeef-actie in Irak

Miljoenen aan apparatuur blijven achter omdat verschepingskosten te hoog zouden zijn

De Amerikanen geven voor miljarden euro’s aan apparatuur weg aan de Iraakse overheid. Nu de troepen nog maar drie maanden in het land blijven, moet er iets verzonnen worden voor de tanks, trucks, maar ook de militaire bases, die de Amerikanen hebben opgebouwd na de inval in het land. Alles weer mee terugnemen naar de Verenigde Staten is te duur, en dus laten de Amerikanen zoveel mogelijk achter: Alleen zeer dodelijk apparatuur gaat mee terug. Dat schrijft de Amerikaanse website The Huffington Post.

Onder de donaties aan Irak zijn gehele militaire bases, inclusief bestek, aldus The Huffington Post. In totaal hebben de Amerikanen 505 militaire bases opgezet. Daar zijn nu nog 39 in Amerikaanse handen. De totale kosten van de bouw van alle bases zijn geraamd op 2,4 miljard dollar.

De Grote Weggeef Actie is eerder dit jaar al begonnen. Volgens diverse bronnen zouden al meer dan 2,4 miljoen voorwerpen zijn gedoneerd. Nu het vertrek van de militairen uit Irak nadert, zal dit getal snel oplopen.

De Amerikaanse militairen nemen de meest gevaarlijke en meest waardevolle spullen wel mee terug. Zo zijn het afgelopen jaar al anderhalf miljoen wapens en andere voorwerpen terug gezonden. Rest nog zo’n 80.000.

Lees meer bij The Huffington Post: U.S. To Hand Over Iraq Bases, Equipment Worth Billions

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

cc-foto: Isafmedia

Geef een reactie

Laatste reacties (7)