18

VS in rep en roer nadat agent zwarte jongen neerschoot

Burgerrechtenactivisten roepen op tot kalmte ... 18-jarige Michael Brown was ongewapend

In de Amerikaanse staat Missouri is het al een aantal dagen onrustig. In Ferguson werd zaterdag de 18-jarige, ongewapende, Afro-Amerikaanse Michael Brown door een agent doodgeschoten. Een wake voor Brown liep zondag al uit de hand en leidde tot plunderingen. Ook maandagnacht volgden rellen. Burgerrechtenactivisten roepen nu op tot kalmte.

Dominee Al Sharpton, tevens burgerrechtenactivist, roept de inwoners van Ferguson op om geen geweld te gebruiken uit Browns naam. De Amerikaanse president Barack Obama noemde de dood van Brown hartverscheurend. “Gedenk deze jongeman door reflectie en onderling begrip”, zei hij vanaf zijn vakantieadres in Martha’s Vineyard.

Agenten in de Verenigde Staten wordt al langer verweten makkelijk naar hun wapens te grijpen wanneer ze tegenover Afro-Amerikaanse jongens staan.

Brown werd zaterdag neergeschoten door een agent, toen hij samen met een vriend, Dorian Johnson, uit een supermarkt liep en onderweg was naar zijn oma. Een agent zou de twee hebben gesommeerd op de stoep te lopen, waarna de twee hem antwoordden bijna op hun bestemming te zijn, aldus Johnson. De agent zou zijn portier hebben opengegooid en hierbij Brown hebben geraakt, waarna de portier weer terugkaatste. Hierop zou de agent de jongen bij de keel hebben gegrepen en hebben gedreigd hem neer te schieten. Hierbij zou hij ook hebben gevuurd. De twee wisten te ontkomen en renden weg, maar de agent zette de achtervolging in, waarbij hij Brown nogmaals meerdere keren heeft geraakt.

Nabestaanden omschrijven Brown als “een jongen die alles goed deed, die nooit in gevechten betrokken raakte en die naar school ging”. Onlangs haalde hij zijn middelbare school-diploma, maandag zou hij met zijn vervolgopleiding beginnen.

De Amerikaanse justitie en de FBI zijn een onderzoek gestart naar de toedracht van de schietpartij. De agent is met betaald verlof gestuurd, zolang het onderzoek nog gaande is.

#iftheygunnedmedown
Niet alleen wordt de politie beticht van racisme, ook media spelen volgens de betogers een rol in hoe de samenleving Afro-Amerikanen bekijkt. Zo zouden media veelal foto’s van Brown gebruiken waarop hij er ‘stoer’ uitziet, terwijl ook foto’s beschikbaar zijn van hem als doorsnee student in een klaslokaal. Online reageert men door duo-foto’s te posten met de vraag: als ik neergeschoten zou worden, welke foto zouden ze dan gebruiken?

Lees ook op Joop: Woede in VS om zoveelste zwarte slachtoffer van politiegeweld

The Guardian: Michael Brown shooting: ‘They killed another young black man in America’
The New Yorker: The Anger in Ferguson
The Age: Michael Brown hashtag #iftheygunnedmedown goes viral after St Louis shooting
NOS: Oproep tot kalmte na dood tiener VS

Geef een reactie

Laatste reacties (18)