63

‘VS krijgt mogelijk inzage in epd’

Systeem wordt gebouwd en beheerd door Amerikaans bedrijf, maar in contract staat dat het zich aan Nederlandse wet zal houden

De kans bestaat dat Amerika op basis van terreurwetten in het epd mag gluren. Dat meldt de NOS vrijdagmiddag. De opdrachtgever van het nieuwe systeem, de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), bevestigd dit. De kans dat het gebeurt is wel klein, zeggen ze.


Toch is de organisatie achter het epd gerust, zo meldt de NOS:

Het systeem wordt gebouwd en beheerd door het Amerikaanse bedrijf CSC. Dat heeft vestigingen in Nederland, maar valt onder het Amerikaanse moederbedrijf en dus onder Amerikaanse wetgeving als de Patriot Act.

In het contract dat de VZVZ met CSC heeft gesloten staat dat het bedrijf zich altijd aan de Nederlandse wetgeving zal houden en verzoeken uit Amerika voor de Nederlandse rechter zal aanvechten. 

Toch is deze geruststelling geen garantie, zegt Joris van Hoboken, onderzoeker aan het Instituut voor Informatierecht aan de UvA:

“Naar de Nederlandse rechter stappen kan nou juist niet. Dat is het kenmerk van de Patriot Act. Lokale wetgeving wordt door de Amerikanen niet serieus genomen. De Patriot Act geeft ze vergaande bevoegdheden.

Na aandringen van de Tweede Kamer beloofde verantwoordelijk minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dat zij nog dit jaar met een nieuwe wet voor de beveiliging van persoonsgegeven komt.

NOS: ‘VS kan mogelijk in epd kijken’

Geef een reactie

Laatste reacties (63)