63

VS laten Khadaffi vallen

Update: Zwitserland bevriest tegoeden Khadaffi... Libië heeft een geheim staatsfonds van ruim 21 miljard euro ondergebracht bij verscheidene Amerikaanse banken

De Amerikaanse president Barack Obama heeft eindelijk de stilte doorbroken en het bloedvergieten in Libië sterk veroordeeld. Hij liet de Libische leider Moammar Khadaffi weten dat hij samen met andere landen zal optrekken om zijn regime te veroordelen op zijn wandaden.


Update 20.00

Zwitserland heeft alle bankrekeningen waarop geld staat dat mogelijk van Muammar Khadaffi is, bevroren. De Zwitserse regering heeft dat donderdag bekend gemaakt.

Update 14.00
Libië heeft een geheim staatsfonds van ruim 21 miljard euro ondergebracht bij verscheidene Amerikaanse banken. Dat blijkt uit Wikileaks documenten. Deze tegoeden zullen allemaal bevroren worden. De Libische Investeringsautoriteit (LIA) bezit vele olie- en gasinkomsten van het Noord-Afrikaanse land en is een van de meest besloten staatsfondsen ter wereld. Dat meldt de Volkskrant.

Het leed en bloedvergieten is schandalig en onaanvaardbaar. Zo zijn ook de bedreigingen en orders om op vreedzame demonstranten te schieten en andere Libische burgers te straffen. Deze acties schenden de internationale normen en elke vorm van algemeen fatsoen. Dit geweld moet stoppen”, aldus Obama tijdens zijn toespraak.

Obama die als eerste Amerikaanse president Khadaffi de hand schudde heeft Hillary Clinton, zijn minister van Buitenlandse Zaken naar Genève gestuurd om met de Mensenrechtenraad van de VN te overleggen. Ook heeft hij zijn ministerie gevraagd een lijst te maken met sancties die hij het Libische regime kan opleggen. Welke sancties hij precies gaat opleggen zei hij nog niet. Zijn regeringsfunctionarissen lieten woensdag al weten alle tegoeden van Khadaffi en zijn familieleden te bevriezen.

Amerika heeft geen bondgenootschap met Libië waardoor het lastiger is om het land onder druk te zeggen. Obama zei nu pas zijn statement te maken omdat hij eerst zeker wilde zijn dat alle Amerikaanse evacuees in veiligheid waren. De VS kreeg de afgelopen dagen veel kritiek op het feit dat ze geen weerstand boden tegen het regime van Khadaffi.
The Guardian: Barack Obama tells Gaddafi: Libya violence must stop
NRC: Obama spreekt zich uit over Libië

Geef een reactie

Laatste reacties (63)