49

‘VS luisteren Nederland sinds 1946 af’

Nederland tussen 1946 en 1968 afgeluisterd ... Onduidelijk of spionage daarna is gestopt ... 50.0000 computernetwerken geïnfecteerd ... Nederland kon dankzij Uruzgan op het hoogste niveau meekijken

Uit een document dat in handen is van Edward Snowden en is ingezien door NRC, blijkt dat Nederland is afgeluisterd tussen 1946 en 1968. Onduidelijk wordt uit het document of het afluisteren na 1968 is opgehouden. Wel staat er dat de Amerikanen verborgen willen houden dat Nederland is afgeluisterd. De officiële documenten die aantonen dat Nederland doelwit is, mogen niet worden gepubliceerd. Amerika vreest namelijk dat publicatie de relatie met ‘de bevriende natie Nederland’ in gevaar zou brengen. Dat schrijft NRC.


Minister Plasterk meldde onlangs nog dat de Amerikanen hem hebben verzekerd dat Nederland geen doelwit is. Na berichten dat onder meer bondskanselier Angela Merkel is afgeluisterd, vroeg de minister de Amerikanen om opheldering. Lees hier wat de minister eerder allemaal over de afluisterpraktijken zei.

Derde partij
De Amerikanen noemen Nederland een ‘derde partij’. Ons land werkt intensief samen met de Amerikanen. We leveren ‘unieke en waardevolle inzichten in contraterrorisme, antiantiproliferatie, en regionale veiligheidsproblemen’. De NSA vreesde dan ook dat als naar buiten zou komen dat Nederland zelf bespioneerd werd, dit ten koste zou gaan van de samenwerking. De NOS heeft een tijdlijn gemaakt van alle onthullingen van klokkenluider Snowden.

Werkwijze
De NSA heeft wereldwijd meer dan 50.000 computernetwerken geïnfecteerd met kwaadaardige software om gevoelige informatie te stelen. In handen van NRC is een slide van een managementpresentatie uit 2012 waarin wordt uitgelegd hoe de NSA wereldwijd informatie verzamelt. In die slide staat ook dat de inlichtingendienst op meer dan 50.000 plekken aan ‘Computer Network Exploitation’ doet.

In september ontdekte men de hack bij de Belgische telecomprovider Belgacom. Deze zorgde bij onze zuiderburen voor grote opschudding. De Britse inlichtingendienst GCHQ was jarenlang in staat om telefoon- en dataverkeer dat via België liep te onderscheppen. Medewerkers van het Belgische bedrijf werden naar een valse LinkedIn-pagina gelokt, waarna ze GCHQ binnen kon komen bij Belgacom. De TAO-afdeling (Tailored Access Operations) van NSA voert de speciale computeraanvallen uit. Op deze afdeling werken meer dan duizend hackers. Weten wat de NSA verder allemaal kan? Kijk hier. Weten hoe je de NSA zoveel mogelijk de baas kunt blijven? Kijk hier.

Uruzgan
Tussen 2006 en 2011 hebben de Nederlandse inlichtingendiensten toegang gekregen tot inlichtingen van de Five Eyes Community; het machtigste inlichtingenverbod waarin ook de NSA zit. Door de aanwezigheid in de Afghaanse provincie Uruzgan, mocht Nederland meekijken. Ook doordat de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD beschikte over goede tolken, mocht Nederland met de grote jongens meedoen. In Eibergen werd een antennepark met Amerikaans geld opgelapt om communicatieverkeer van de Talibaan te kunnen onderscheppen.

Dankzij de rol van Nederland in Uruzgan kreeg de MIVD de onderschepte telecommunicatie uit de regio Afghanistan rechtstreeks van de Amerikanen. Doorgaans delen inlichtingendiensten alleen bewerkte data, Nederland kreeg nu de ruwe data. Met de val van het kabinet Balkenende IV eindigde de speciale positie van Nederland.

D66-Kamerlid Gerard Schouw heeft minister Ronald Plasterk opgeroepen de Kamer te vertellen of de Amerikaanse inlichtingendienst Nederland nog steeds afluistert. Dat zegt hij in reactie op de berichten in NRC Handelsblad zaterdagochtend. Schouw:

We kunnen wel verder afwachten wat er komen gaat, maar ik verwacht een proactieve houding van de minister […] De minister geeft tot op heden geen enkele duidelijkheid. Wat we de komende dagen via de NRC te horen krijgen is nog afwachten, maar dat het ernstig is kunnen we op onze vingers natellen. We hebben er recht op om te weten of en hoe onze privacy geschaad wordt.”

Eerder:

De Verenigde Staten luistert Nederland al sinds 1946 af. Dat blijkt uit documenten in handen van NRC Handelsblad. Zaterdag publiceert de krant onder meer documenten waaruit dat zou blijken. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch maakte dat vrijdagavond bekend in De Wereld Draait Door.

De krant baseert zich op de zogenoemde ‘Snowden-documenten’. De klokkenluider beschikt over talloze documenten van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Zaterdag komt de krant met een kaart met locaties die zouden zijn afgeluisterd. Een aantal van die plekken is onherkenbaar gemaakt, aldus Vandermeersch. De publicatie zal de eerste zijn in een serie artikelen.

De afgelopen maanden werkten verslaggevers van NRC en een correspondent in Brazilië aan het dossier, in samenwerking met de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald. Volgens Vandermeersch heeft de spionage in het digitale tijdperk Orwelliaanse proporties aangenomen. Op de website schrijft hij:

Er is al veel bekend over de activiteiten van de NSA in andere landen, maar is de NSA ook in Nederland actief? Wat doen de Nederlandse inlichtingendiensten op dit terrein zelf? Dat zijn relevante vragen. De zoektocht naar antwoorden begint bij de stukken van de NSA.

NRC: Document Snowden: Nederland al sinds 1946 doelwit van NSA

Geef een reactie

Laatste reacties (49)